Het Amsterdamse Feest in Oktober
Het Amsterdamse Feest in Oktober is een kakofonie van alles wat Amsterdam zo leuk maakt. En al die Amsterdamse heerlijkheden misstaan niet in ons proeflokaal en café onder de molen. De lange tafels staan daar al klaar voor 7 oktober.
Café Struis opent 21 september
Café Struis is een nieuwe ontmoetingsplek bij Brouwerij ’t IJ in Amsterdam Oost. Het is een fijn café voor de buurt – met terras en een goed glas bier. Op 21 september gaan we open, kom je mee proosten?
Number 83 | Citrus Ale
Citrus Ale is nummer 83 in onze reeks speciale nummers, een lijn van bieren waarin onze brouwers de ruimte krijgen om met uitgesproken recepten hun persoonlijke stempel op dat typische profiel van ‘t IJ te drukken. Nu dus nummer 83 gebrouwen door brouwer Fred de Bruijne.
Berrie
Dit is Berrie, ons derde alcoholarme bier. En een tikkie recalcitrant. Te classificeren als Raspberry Sour. Een fruitig bier door het toevoegen van framboos, maar tegelijkertijd ook licht zuur en daardoor lekker fris. Je moet misschien aan elkaar wennen, maar als je ‘m eenmaal kent sluit je ‘m in je hart.
Op díe fiets 2023
In de stad doen we alles op de fiets. We brengen de kinderen ermee naar school, we beladen ‘m met boodschappentassen en een doosje bier en racen er dagelijks mee naar kantoor of werkplaats. Lekker dus hoe die fiets ons leven zoveel fijner maakt. Hoog tijd om ‘m daarvoor dus eens hartelijk te danken.
Eggshibition 2023 was er eentje voor in de boeken
We kijken terug op een geslaagde Eggshibition, met prachtig bewerkte struisvogeleieren door maar liefst 16 Utrechtse kunstenaars. Het was een groot feest!
Grape Ale
Het tweede Speciale Nummer van 2023 is er! Nummer 82, de Grape Ale. Grape Ale’s zou je kunnen zien als een hybride tussen bier en wijn, maar wel meer bier dan wijn. Met een bijzondere hopsoort, Nelson Sauvin, uit Nieuw Zeeland. Misschien wel het beste nieuws uit Nieuw Zeeland sinds Abel Tasman er per abuis tegenaan voer in 1642.
Number 81 | Oaked IPA
Nummer vijf in onze reeks speciale nummers. De reeks die we lieten beginnen bij 77, omdat dat (na wat onderzoek) het 77ste bier bleek te zijn wat we brouwden. Nu dus nummer 81, de eerste van 2023. Brouwer Allard presenteert de Oaked IPA.
Onze eigen JENEVER
Bij ’t IJ neemt aardig wat personeel graag eens een kopstoot tot zich. Dat moest natuurlijk eens resulteren in EEN EIGEN JENEVER! En dat is zover.
Aftellen naar IJndejaars
Aan al het goede komt een IJnde, zo ook aan 2022. Daarom tellen we op 28 & 29 oktober af naar IJndejaars. We vieren dit groots, met live muziek, oliebollen, snert en natuurlijk ons winterse paradepaartje IJndejaars.
Nummer 80: Spiced Triple
We zijn inmiddels aangekomen bij bier nummer 80. Dat leek ons een mooi moment om eens terug te verwijzen naar dat allereerste bier uit de jaren tachtig. Het moest dus, net als Zatte Tripel, een mooie tripel worden. Daar vroegen we onze brouwer Fred de Bruijne voor.
Het Amsterdamse Feest in Oktober
Dat het tijd werd om eens een goed, nieuw feest te lanceren waarin Amsterdamse heerlijkheden worden gevierd, daar waren ’t IJ, Kesbeke en Brandt&Levie het snel over eens. Waar beter dan een plek waar lange stamtafels al de maatstaf zijn, zodat het écht voelt dat oktober begonnen is?
Werken bij de Brouwerij?
Op dit moment hebben we een aantal mooie vacatures beschikbaar voor de ware liefhebber; Het zijn nogal uiteenlopende functies, dus dikke kans dat er een passende functie voor jou bij zit!
Nummer 79 | Passionfruit sour
Voor bier nummer 79 was de beurt aan Tjalling Landman, ons hoofd productie. Hij dook laatst al voor ons in de wondere wereld van het kriekenbier. Dat vrolijke Vlaamse avontuur leverde ons uiteindelijk de Cherry Sour op. Een zowel friszuur als fruitig bier dat, zeker met de zomer voor de deur, naar meer smaakte. Zoals de naam al suggereert draait het in de Passionfruit Sour dus ook weer om de beproefde combi van fruit en een verfrissende zuurgraad. Tjalling besloot wel iets anders te werk te gaan om dat effect te realiseren.
Een uitstapje naar de Zuiderburen: de Cherry Sour
Bij Brouwerij ‘t IJ hebben we al vanaf het prille begin een grote voorliefde voor de bieren van onze Belgische collega’s. Kaspar Peterson, de oprichter van onze brouwerij, raakte eraan verslingerd toen hij nog als bassist door België tourde en toen hij eenmaal zelf brouwer was keerde hij er geregeld terug. Hij snuffelde in brouwerijen en praatte met de mensen die er werkten.
Session white elderflower
Voor ons proeflokaal in ‘t Vondelpark maken we al een tijdje Session White, precies tussen Vrijwit en IJwit in.
Eggshibition 2023
We kochten 32 struisvogeleieren en vroegen kunstenaars om deze te beschilderen. Het resultaat: een prachtige, bonte verzameling aan kunstwerken die hopelijk nooit kapot gaan vallen. In de aanloop naar Pasen zijn ze te bewonderen bij Hubert in Nijmegen en Sissi’s Expo in Amsterdam.
Bier pick-up voor Giro 555
Zoals jullie ongetwijfeld niet is ontgaan gebeuren er op dit moment hele nare dingen in Oekraïne. We willen graag iets doen en hebben daarom besloten een bier pick-up te organiseren. De gehele opbrengst (25 euro per doos) gaat naar Giro 555.
Vacature: oproepkracht bottelaar
We zijn op zoek naar nieuwe medewerkers voor de bottelarij van Brouwerij ’t IJ. is dit iets voor jou?
IJwit op blik. Precies wat er nog aan ontbrak.
Dat ze daar nou niet eerder mee zijn gekomen. IJwit op blik. Er is eigenlijk geen betere verpakking voor bier dan blik. Blik is 100% licht-en luchtdicht en verslaat daarmee elke fles.
Goed nieuws: Er is weer PaasIJ
Je kunt je klok erop gelijk zetten, zodra de dagen langer worden en de eerste bloemen hun kop boven de grond durven uit te steken, brouwen wij weer PaasIJ.
Zatte Tripel
Als je Brouwerij ’t IJ zegt, zeg je eigenlijk meteen ook Zatte Tripel. Het is het eerste bier dat werd gebrouwen in de tanks aan de Funenkade. Volgens Belgische traditie een volle, moutige en ronde tripel van 8%. Een ongefilterd, stevig lichtblond bier met een geur van vers fruit en hier en daar een vleugje graan.
Speciale nummers
Het steeds brouwen van nieuwe bieren zit in het DNA van ’t IJ. Dat levert al jarenlang geregeld hele fraaie nieuwe bieren op. Om te laten zien wat onze brouwers allemaal in huis hebben, introduceren we iets nieuws: speciale nummers.
Pick-up Zatte Tripel
Op 11 december organiseren we nog een Zatte Tripel Pick-up. De XXL flessen zijn €3,50 per stuk en af te halen bij De Bierwinkelier in Utrecht
Hema & Brouwerij ’t IJ
Bier & worst is een gouden combo. Daarom hebben we samen met HEMA het ideale pakket samengesteld. Inclusief een prachtig glas vinden we zelf.
Vrijwit & Beemster Kaas
Beemster kaas en Brouwerij ’t IJ kunnen het goed vinden samen. Zo kwamen ze op het idee de krachten te bundelen in een smakelijke verpakking.
Pak die cap
Sommigen van jullie zullen ‘m wel al tegengekomen zijn in de winkel, maar de meeste enthousiastelingen zagen onze social media post: momenteel krijg je in geselecteerde supermarkten een IJ-cap cadeau. Speciaal voor jullie hebben we dit uitgezocht en kunnen het jullie precies vertellen. Let op: zo lang de voorraad sterkt, deze is zeker niet onuitputtelijk!
Rondje Brouwerijen
Voordat we de labels van onze bieren opfristen, stond die fameuze struisvogel in een soort woestijnachtig landschap afgebeeld. Volgens de overlevering symbool voor de dorre stand van het Nederlandse bier halverwege de jaren tachtig, toen er in Nederland weinig interessant bier werd gebrouwen. Toen onze struisvogel neerstreek in een voormalig badhuis in Amsterdam-Oost, kwam daar binnen de hoofdstad voorzichtig wat verandering in.
LOVEBIRDS – Gebrouwen met Brouwerij Eleven
We stonden samen met Brouwerij Eleven uit Utrecht de afgelopen maanden samen bij de brouwketels. We sloegen de handen ineen voor het brouwen van een Fruited Wheat Ale.
The making-of Zatte Tripel campagne
Retetrots zijn we op Zatte. Al meer dan 35 jaar. Daarin zijn we al die jaren best bescheiden geweest. Nu vonden we het toch tijd, eens wat meer te vertellen over deze tripel. En ‘m goed te vieren.
Dus bedachten we een hele campagne: Zatte Tripel; Ongefilterd, Eigenzinnig, een Klassieker. De Amsterdamse creatieven van bureau Kapooow werken voor ons alles uit: Fotografie, veel zeer toffe filmpjes en alle advertenties, biervilt en affiches.We hebben die mooie labels van ons een beetje opgefrist
We hebben die mooie labels van ons een beetje opgefrist. Klassieke elementen als de ruit en de struisvogel zijn natuurlijk gebleven. In de kern is er dus weinig veranderd maar de labels voelen toch frisser. Hoe doe je zoiets? We vroegen het aan Gavin Arm, de Britse oprichter en creative director van het Amsterdamse ontwerpbureau Positivity.