IJndejaars vierden we in stijl
Hét feest om de IJ-tappers in Amsterdam die tijdens de feestdagen in december keihard aan het werk zijn in cafés, bars en restaurants te bedanken, vond plaats op 6 november in ‘t Blauwe Theehuis. Voor de gelegenheid sloegen Sinterklaas en de Kerstman met al hun hulpjes de handen ineen.
Een winters feestbier: IJndejaars
Terwijl de winter zijn intrede doet, verschijnt een oude vriend: IJndejaars, die we elke november brouwen. Sommige mensen noemen het een winterbier, maar wij vinden het gewoon een feestbier. Met zijn oranje uitstraling die doet denken aan fonkelende feestlichten, en aroma’s die dansen tussen karamel, kruidig fruit, zachte sinaasappelschilletjes en geroosterde mout.
Feesten, lachen en Amsterdamse gezelligheid
Op 7 oktober brachten we alle Amsterdamse heerlijkheden samen voor een dag vol bier, plezier en gekkigheid.
FC Centrum kwam op visite
Bij FC Centrum vind je bijzondere verhalen over het centrum. Ze zetten de spotlight op al het goede dat onze binnenstad te bieden heeft; bijzondere ondernemers, leuke kroegen, inspirerende buurtinitiatieven en verborgen plekjes om tot rust te komen.
We konden het niet laten, we brachten weer jenever uit
We konden het niet laten en brengen weer een jenever uit. Het is er een geworden volgens de maatstaven van ‘t IJ: bijzonder smaakvol en lekker soepel. Gedestilleerd uit verschillende bieren met toevoeging van passievrucht.
Number 84 | Roasted Amber
Met nummer 84: Roasted Amber is de reeks compleet. Het moutige karakter in combinatie met de ietwat zoete tonen van karamel en roast geven een heerlijk warme smaak. Verder niet te veel poespas, niet te complex, lekker doordrinkbaar.
IJbok om de herfst te vieren
De herfst sijpelt stilletjes binnen, met op ‘t terras een briesje hier en daar die de zomer langzaam doet vergeten. Maar zorgen hoef je je niet te maken, want met de herfst komt ook de warme terugkeer van IJbok!
Het Amsterdamse Feest in Oktober
Het Amsterdamse Feest in Oktober is een kakofonie van alles wat Amsterdam zo leuk maakt. En al die Amsterdamse heerlijkheden misstaan niet in ons proeflokaal en café onder de molen. De lange tafels staan daar al klaar voor 7 oktober.
Café Struis opent 21 september
Café Struis is een nieuwe ontmoetingsplek bij Brouwerij ‘t IJ in Amsterdam Oost. Het is een fijn café voor de buurt – met terras en een goed glas bier. Op 21 september gaan we open, kom je mee proosten?
‘t Gouden IJ
Dit bier is, zoals de naam al doet vermoeden, een goudblond bier. Bovengistend met een alcoholpercentage van 7,5% en een stevige schuimkraag. Het frisse fruitige van citrus en kruidige aroma’s doen verlangen naar meer.
Number 83 | Citrus Ale
Citrus Ale is nummer 83 in onze reeks speciale nummers, een lijn van bieren waarin onze brouwers de ruimte krijgen om met uitgesproken recepten hun persoonlijke stempel op dat typische profiel van ‘t IJ te drukken. Nu dus nummer 83 gebrouwen door brouwer Fred de Bruijne.
Berrie
Dit is Berrie, ons derde alcoholarme bier. En een tikkie recalcitrant. Te classificeren als Raspberry Sour. Een fruitig bier door het toevoegen van framboos, maar tegelijkertijd ook licht zuur en daardoor lekker fris. Je moet misschien aan elkaar wennen, maar als je ‘m eenmaal kent sluit je ‘m in je hart.
Jeu de boules toernooi bij ’t Blauwe Theehuis – zaterdag 26 augustus
Misschien wist je het nog niet, maar ons proeflokaal in het prachtige Vondelpark heeft twee heuse jeu de boules banen op het terras liggen. En nu dachten wij, waarom niet een toernooi organiseren waarbij plezier voorop staat, maar waar je óók nog leuke prijzen kunt winnen?
Op díe fiets 2023
In de stad doen we alles op de fiets. We brengen de kinderen ermee naar school, we beladen ‘m met boodschappentassen en een doosje bier en racen er dagelijks mee naar kantoor of werkplaats. Lekker dus hoe die fiets ons leven zoveel fijner maakt. Hoog tijd om ‘m daarvoor dus eens hartelijk te danken.
Eggshibition 2023 was er eentje voor in de boeken
We kijken terug op een geslaagde Eggshibition, met prachtig bewerkte struisvogeleieren door maar liefst 16 Utrechtse kunstenaars. Het was een groot feest!
Grape Ale
Het tweede Speciale Nummer van 2023 is er! Nummer 82, de Grape Ale. Grape Ale’s zou je kunnen zien als een hybride tussen bier en wijn, maar wel meer bier dan wijn. Met een bijzondere hopsoort, Nelson Sauvin, uit Nieuw Zeeland. Misschien wel het beste nieuws uit Nieuw Zeeland sinds Abel Tasman er per abuis tegenaan voer in 1642.
Number 81 | Oaked IPA
Nummer vijf in onze reeks speciale nummers. De reeks die we lieten beginnen bij 77, omdat dat (na wat onderzoek) het 77ste bier bleek te zijn wat we brouwden. Nu dus nummer 81, de eerste van 2023. Brouwer Allard presenteert de Oaked IPA.
Onze eigen JENEVER
Bij ‘t IJ neemt aardig wat personeel graag eens een kopstoot tot zich. Dat moest natuurlijk eens resulteren in EEN EIGEN JENEVER! En dat is zover.
Aftellen naar IJndejaars
Aan al het goede komt een IJnde, zo ook aan 2022. Daarom tellen we op 28 & 29 oktober af naar IJndejaars. We vieren dit groots, met live muziek, oliebollen, snert en natuurlijk ons winterse paradepaartje IJndejaars.
Nummer 80: Spiced Triple
We zijn inmiddels aangekomen bij bier nummer 80. Dat leek ons een mooi moment om eens terug te verwijzen naar dat allereerste bier uit de jaren tachtig. Het moest dus, net als Zatte Tripel, een mooie tripel worden. Daar vroegen we onze brouwer Fred de Bruijne voor.
Het Amsterdamse Feest in Oktober
Dat het tijd werd om eens een goed, nieuw feest te lanceren waarin Amsterdamse heerlijkheden worden gevierd, daar waren ‘t IJ, Kesbeke en Brandt&Levie het snel over eens. Waar beter dan een plek waar lange stamtafels al de maatstaf zijn, zodat het écht voelt dat oktober begonnen is?
Werken bij de Brouwerij?
Op dit moment hebben we een aantal mooie vacatures beschikbaar voor de ware liefhebber; Het zijn nogal uiteenlopende functies, dus dikke kans dat er een passende functie voor jou bij zit!
Nummer 79 | Passionfruit sour
Voor bier nummer 79 was de beurt aan Tjalling Landman, ons hoofd productie. Hij dook laatst al voor ons in de wondere wereld van het kriekenbier. Dat vrolijke Vlaamse avontuur leverde ons uiteindelijk de Cherry Sour op. Een zowel friszuur als fruitig bier dat, zeker met de zomer voor de deur, naar meer smaakte. Zoals de naam al suggereert draait het in de Passionfruit Sour dus ook weer om de beproefde combi van fruit en een verfrissende zuurgraad. Tjalling besloot wel iets anders te werk te gaan om dat effect te realiseren.
Een uitstapje naar de Zuiderburen: de Cherry Sour
Bij Brouwerij ‘t IJ hebben we al vanaf het prille begin een grote voorliefde voor de bieren van onze Belgische collega’s. Kaspar Peterson, de oprichter van onze brouwerij, raakte eraan verslingerd toen hij nog als bassist door België tourde en toen hij eenmaal zelf brouwer was keerde hij er geregeld terug. Hij snuffelde in brouwerijen en praatte met de mensen die er werkten.
Session white elderflower
Voor ons proeflokaal in ‘t Vondelpark maken we al een tijdje Session White, precies tussen Vrijwit en IJwit in.
Eggshibition 2023
We kochten 32 struisvogeleieren en vroegen kunstenaars om deze te beschilderen. Het resultaat: een prachtige, bonte verzameling aan kunstwerken die hopelijk nooit kapot gaan vallen. In de aanloop naar Pasen zijn ze te bewonderen bij Hubert in Nijmegen en Sissi’s Expo in Amsterdam.
Bier pick-up voor Giro 555
Zoals jullie ongetwijfeld niet is ontgaan gebeuren er op dit moment hele nare dingen in Oekraïne. We willen graag iets doen en hebben daarom besloten een bier pick-up te organiseren. De gehele opbrengst (25 euro per doos) gaat naar Giro 555.
Vacature: oproepkracht bottelaar
We zijn op zoek naar nieuwe medewerkers voor de bottelarij van Brouwerij ’t IJ. is dit iets voor jou?
IJwit op blik. Precies wat er nog aan ontbrak.
Dat ze daar nou niet eerder mee zijn gekomen. IJwit op blik. Er is eigenlijk geen betere verpakking voor bier dan blik. Blik is 100% licht-en luchtdicht en verslaat daarmee elke fles.
Goed nieuws: Er is weer PaasIJ
Je kunt je klok erop gelijk zetten, zodra de dagen langer worden en de eerste bloemen hun kop boven de grond durven uit te steken, brouwen wij weer PaasIJ.
Zatte Tripel
Als je Brouwerij ’t IJ zegt, zeg je eigenlijk meteen ook Zatte Tripel. Het is het eerste bier dat werd gebrouwen in de tanks aan de Funenkade. Volgens Belgische traditie een volle, moutige en ronde tripel van 8%. Een ongefilterd, stevig lichtblond bier met een geur van vers fruit en hier en daar een vleugje graan.