Free IPA

Nieuwe telg in de IPA familie: Free IPA 0.5% alcohol

Free IPA

Tijden veranderen en daarom introduceert Brouwerij ‘t IJ begin november haar nieuwste bier: Free IPA 0,5%. Een alcoholarme IPA, gebrouwen met Amarillo hop, vol tropische smaken en een lichte bitterheid. 

Het begin van de IPA familie
In 2012, na een inspiratietour door de VS, lanceerden we een IPA met het roemruchte zwarte label. Eigenaren Bart en Patrick kwamen na hun bezoek aan Amerika terug met het idee voor een bier dat zou afwijken van de bestaande range bieren, die tot dan gestoeld was op de Belgische leest. “India Pale Ale is de toekomst”, zo voorspelden ze. Nu, in 2020 is dit fris-bittere biersegment inderdaad niet meer weg te denken uit de (horeca) koelkast.

Session IPA
Toch was niet alleen IPA de toekomst, de toekomst bracht ons ook de populariteit van speciaalbieren met een laag alcohol percentage. Steeds vaker werd er in het proeflokaal gevraagd naar bieren met minder of zelfs geen alcohol. Om aan deze structurele vraag te beantwoorden kwamen de brouwers in 2019 met een Session IPA van 4% alcohol. Genieten van een echte IPA, maar zo licht, dat je ‘m net wat vaker kunt drinken.

Free IPA
En dan nu Free IPA. Ook deze IPA heeft de volle smaak van het origineel, maar nu is de alcohol praktisch volledig verdwenen. Met haar herkenbare lichtblauwe etiket verwachten we veel van deze nieuwe telg, die met een alcoholpercentage van 0,5% perfect is voor de Bob die toch een biertje mee wil drinken tijdens een avond uit en een goed alternatief is op het terras als er nog gewerkt moet worden.

Alcoholarm vs. alcoholvrij 
Interessant is dat bier met een alcoholpercentage van 0,5% in omringende landen gewoon alcoholvrij genoemd wordt. Zo mag dit zelfs op het etiket aangegeven worden en in Nederland worden verkocht. In Nederland hebben we veel van deze buitenlandse bieren op de kaart staan (die dus eigenlijk helemaal niet alcoholvrij, maar alcoholarm zijn). In Oostenrijk, België, Finland en Duitsland mag alcoholvrij bier namelijk maximaal 0,5% alcohol bevatten. Spanje heeft een grens van 1% en Italië en Frankrijk hanteren de drempelwaarde op 1,2% alcohol. Nederlandse brouwers mogen echter pas alcoholvrij op hun etiket zetten als er minder dan 0,1% alcohol in zit. Er zijn dus strengere regels voor Nederlandse brouwers.
 

Nieuwe telg in de IPA familie: Free IPA 0.5% alcoholbrouwerijhetij
7

7 comments on "Nieuwe telg in de IPA familie: Free IPA 0.5% alcohol"

 1. Heerlijk biertje. Smaakvol en verfijnd. In Woerden helaas niet meer bij AH verkrijgbaar. Waar wel??

  • brouwerijhetij on

   Hi Renee, hij staat sowieso bij alle AH’s dus het beste is om regelmatig even te checken of de schappen weer aangevuld zijn.

 2. Ben echt super benieuwd!
  Enig idee waar en hoe ik m nu kan proeven…
  Super bedankt!!!

 3. Wat tof dat er een alcohol-arm bier is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *