Licht verfrissend nieuws van ’t IJ

BROUWERIJ ’T IJ INTRODUCEERT IJWITS’ ALCOHOLARME ZUSJE
VRIJWIT: VERFRISSEND, VOL-ZACHT EN 0,5% VOL.

IJwit, het iconische bier van Brouwerij ’t IJ, is één van de populairste witbieren van ons land. Twintig jaar geleden zag IJwit voor het eerst het licht, onder de molen in Amsterdam-Oost. In de loop van de jaren is de vraag naar alcoholvrij- en alcoholarm bier sterk toegenomen en tegenwoordig staat 0.0 en 0.5 meer dan ooit op de kaart. Tijden mogen dan veranderen, smaken niet. Daarom introduceert de Amsterdamse brouwerij nu Vrijwit: een nieuw bier met dezelfde volle zachtheid als oudere zus IJwit, alleen dan met maar 0,5% alcohol. De frisse smaak met tonen van koriander en citroen maakt Vrijwit lekker doordrinkbaar en met haar alcoholarme karakter is het een heerlijke dorstlesser, voor elk moment van de dag. 

Lief zusje met smaak
Een licht troebel, goudkleurig witbier met de bite, maar zonder de alcohol. Vrijwit drinkt net zo lekker weg als het originele IJwit en heeft een kruidige, frisse smaak door de toevoeging van citroen en korianderzaad tijdens het brouwen. Het nieuwe bier is net als alle witbieren gebrouwen met een deel tarwemout, waar de naam ‘witbier’ naar verwijst – wit is een oud-Nederlands woord voor tarwe. Voor de beste smaakbeleving en een mooie zachte schuimkraag, the perfect serve, wordt Vrijwit uitgeschonken in een IJ-glas.  De afdronk is lichtzoet, wat het tot een fijne dorstlesser maakt. Een fijn alcoholarm alternatief, met smaak.

Alcoholvrij over de grens
In Nederland noemen we Vrijwit met haar 0,5% alcohol een alcoholarm bier, in de ons omringende landen staat ze bekend als alcoholvrij. In Oostenrijk, België, Finland en Duitsland mag alcoholvrij bier namelijk maximaal 0,5% alcohol bevatten. Spanje heeft een grens van 1% en Italië en Frankrijk hanteren een drempelwaarde van 1,2% alcohol. De regels voor Nederlandse brouwers zijn strenger, zij mogen pas alcoholvrij op het etiket zetten als er minder dan 0,1% alcohol in zit. Dat zorgt soms best voor vreemde situaties: op het etiket van buitenlandse bieren in de Nederlandse schappen mag alcoholvrij staan, ook als die bieren volgens de Nederlandse regels helemaal niet alcoholvrij zijn. Vrijwit ligt daar overigens niet wakker van. De smaak is waar het om draait. 

Tasting notes
Stijl: Alcoholarm witbier
Alc.%: 0,5%
Kleur: Licht troebel met een mooie gouden kleur en zachte schuimkraag
Aroma: Fris bier met een licht zoete afdronk. Kruidige en citrusachtige tonen door het gebruik van korianderzaad en citroen.
Perfect serve: Koel (5°C)

Licht verfrissend nieuws van ’t IJbrouwerijhetij
7

7 comments on "Licht verfrissend nieuws van ’t IJ"

 1. Heerlijk die Vrijwit variant! Komt deze ook in blik?

 2. Ik ben gek op wit (bijvoorbeeld ijwit), blond en gewoon pilsener bier. Ipa of donker bier vind ik vaak veel te zwaar. Ik vind deze alcoholarme variant ook heerlijk. Ik drink het regelmatig als ik op een feestje toch rustig aan moet doen. Wat ik zo fijn vind aan dit biertje is dat de 0,5 procent ervoor zorgt dat het toch echt naar bier smaakt. Het is heerlijk soepel en makkelijk door te drinken, zonder dat je er een kater van krijgt. Mijn vriend die meer van zwaarder bier houd vind dit biertje wat te licht, maar als je net als mij van wat soepeler bier houd is dit een echte aanrader! Heerlijk dorstlessend en fris. Precies zoals witbier hoort te zijn.

  • brouwerijhetij on

   Hi Ilja, bedankt voor je feedback daar hebben we wat aan en zeker bij onze aller nieuwste bieren. Wij zijn er zelf ook wel trost op moeten we zeggen.
   Probeer onze Session IPA ééns, hier zit geen bittere hop in en is op het moment het meest gedronken bier in onze brouwerij 😉

 3. Ik vindt de 0,5 1 van de beste alcohol arme bieren. De prijs is helaas aan de hoge kant.

  • brouwerijhetij on

   Hi, wat fijn om te horen dat je onze Vrijwit zo kan waarderen. Het blijft een craftbier en daardoor mss wat prijzig..
   Bedankt voor je reactie 🙂

 4. Paul Smit on

  Bij de AH een duo pack wtbier van Brouwerij T Ij heerlijk ijwit bier, het tweedeflesje was hadden we door vrijwit…..stuk minder leek net parfum.

  • brouwerijhetij on

   Hi Paul, als je eerst de IJwit neemt en dan de Vrijwit dan mis je de smaakverterking van alcohol nog meer. Wij begrijpen je dus enigszins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *