Ondertussen …

Ondertussen doen de medewerkers van het Proeflokaal vrijwilligerswerk

Toen onze proeflokalen en alle andere cafés dicht moesten, hadden veel van onze medewerkers opeens niets meer te doen. We besloten al die vrijgekomen tijd en energie positief om te buigen en vroegen iedereen of ze vrijwilligerswerk wilden doen. Mensen die normaal enthousiast met ons bier bezig zijn, deden een tijd lang de meest uiteenlopende dingen op andere locaties. We vroegen een paar van hen hoe dat was.

Lotte, staat in betere tijden achter de bar van ons proeflokaal De Molen.

Wat heb je gedaan in de periode dat het proeflokaal dicht was?
Ik heb onder andere met een collega bij de voedselbank gewerkt. Daar komt ook heel veel kleding binnen. Dus wij sorteerden het en hingen het op en dan kunnen mensen dingen uitzoeken. Dat opende mijn ogen eerlijk gezegd wel een beetje. Het was ook wel leuk dat veel van de vrijwilligers zelf ook bij de voedselbank lopen. Wij werkten dan met twee vrouwen en die gingen daar dan ook zelf boodschappen doen. Dat vond ik wel heel cool om te zien.

We zijn daarnaast ook een paar keer met ouderen gaan lopen. Dan gingen we half uur, drie kwartier een stukje lopen met mensen in hun rolstoel. Ik wist natuurlijk al wel dat ouderen nu eenzamer zijn maar ik vond het toch wel echt sneu om te zien hoe corona hun leven verandert. Veel van die mensen zijn nu best eenzaam dus je maakt binnen zo’n kort moment toch echt contact. Dat gaf wel veel voldoening.

Zijn er specifieke dingen die je zullen bijblijven?
Een van de vrouwen waar we bij de voedselbank mee werkten had net een kleinzoon gekregen en dan ging ze daar iets voor hem uitzoeken. Terwijl het voor mij gewoon heel vanzelfsprekend is om ‘even iets te halen’ in een winkel. Zij zat dan tussen andermans afdankertjes: ‘Kijk hoe leuk, hoe schattig!’ Dat vond ik heel mooi om te zien. Dat ze ondanks alles van dat soort dingen heel blij worden

Wat mis je van het werk dat je normaal voor de brouwerij doet?
De gezelligheid van het proeflokaal vooral. Laatst ging ik met een collega alle flesjes boven de bar schoonmaken – echt veel werk trouwens – en dan is het daar heel leeg en stil en kaal en donker. Terwijl dit normaal juíst zo’n plek is van gezelligheid. En ik mis de collega’s natuurlijk. We hebben een hele gezellige groep en ik voelde me daar heel snel erg thuis. En nu hebben we elkaar toch al twee maanden niet gezien. We hadden wel een hele leuke online pubquiz maar het is toch niet helemaal hetzelfde.

Welk bier drink je als eerste als het proeflokaal weer open gaat?
Ik vond de Welcome bock echt heel erg lekker, ook wel toepasselijk natuurlijk. Dus die, en de Natte en de Zatte natuurlijk.

Francis, bezorgt in betere tijden ons bier bij cafés in Amsterdam.

Wat heb je gedaan in de periode dat de cafes dicht waren?
Met mijn collega’s Silvijan en Colin bezorg ik nog steeds veel, maar vooral voor anderen. Ondernemers in de horeca die hulp met transport kunnen gebruiken. Ik lever nu bijvoorbeeld een paar wijnpakketten af. Maar met we rijden ook vaak muziekinstrumenten voor een organisatie in Zuid-Oost. Die hebben verschillende locaties voor kinderen die iets met muziek willen doen. Dat is heel goed te combineren met de andere klussen die we daarnaast ook voor de brouwerij doen.

Zijn er specifieke dingen die je zullen bijblijven?
De inzet van de mensen bij die organisatie. Ze werken heel hard om de talenten van die kinderen, die ze anders misschien onbenut laten, toch te ontwikkelen. Dat vond ik heel bijzonder. Ze praten met heel veel passie over die kinderen en dat is mooi om te zien. Geeft een goed gevoel om daarbij te kunnen helpen.

Wat mis je van het werk dat je normaal voor de brouwerij doet?
De gezelligheid van de cafés gewoon. Dat je daar binnen loopt en even een babbeltje maakt, een drankje doet. Dat is er even niet meer bij natuurlijk en dat is echt wel jammer.

Welk bier drink je als eerste als het proeflokaal weer open gaat?
IPA, sowieso. Of het nou een Session, een Juicy of een gewone IPA is, maakt niet uit.

Peter, staat in betere tijden achter de bar van ons proeflokaal De Molen.

Wat heb je gedaan in de periode dat het proeflokaal dicht was?
Ik breng maaltijden rond, bij mensen die normaal in een buurthuis in Amsterdam-Oost komen. Vanwege corona kunnen ze daar niet meer heen. Dus dan fiets ik van de Nieuwmarkt tot de Dappermarkt. Warme maaltijd mee, toetje. Je hebt goud in handen, want je hebt eten. Je belt aan, loopt naar binnen en mensen zijn ontzettend blij. Het maakt eigenlijk weinig verschil of mensen bij jou bier komen halen of dat jij ze een bord eten brengt. Het is een moment om een praatje te maken en je merkt dat dat sociale contact heel belangrijk is voor mensen.

Zijn er specifieke dingen die je zullen bijblijven?
Ik kom ergens binnen, bij een Jordanese dame op leeftijd. Ik heb salade bij me maar ze zegt: “Dat vreet ik niet, ik ben toch geen konijn!” Gelukkig heb ik ook een gehaktballetje bij me, aardappeltjes. “Oooh, wat lekker!”, zegt ze. “Wat lief!” Ze was zo ontzettend blij. Zo kom ik na dat maaltijden bezorgen altijd heel blij thuis. Terwijl het je maar een uurtje of anderhalf kost van die 24 uur die je hebt. Dus ik denk dat ik dit straks misschien wel gewoon blijf doen.

Wat mis je van het werk dat je normaal voor de brouwerij doet?
De mensen die een drankje bij je komen doen. Die gezelligheid, die reuring. Daar dan met die glazen op je arm doorheen slalommen. Het team, waar je het toch elke keer weer mee flikt.

Welk bier drink je als eerste als het proeflokaal weer open gaat?
Een IJndejaars, van de tap! Want dat is er dit jaar door de sluiting nog niet van gekomen. Dat is net als het bokbier helaas toch een beetje aan ons voorbij gegaan. Ja, een IJndejaars van de tap. Dat vind ik echt het lekkerste.

Ondertussen ...brouwerijhetij
0