Spiced Triple

Nummer 80 is een tripel met flink wat extra kruiden zoals koriander, jeneverbes en kardemom. Hij is lekker mottig met gebruik van rogge, haver, en tarwe. Voor het eerst hebben we gebruik gemaakt van abdij gist voor typische kruidigheid en voor heerlijke tropische smaken 

Voor onze nummer 80 in de lijn van speciale nummers besloot Fred de kruidigheid die veel tripels kenmerkt wat sterker aan te zetten. Daar gebruikte hij voor de gelegenheid een andere gist bij. Hij bestelde er in België speciale abdij-gist voor. ‘Elke gistsoort heeft natuurlijk zijn specifieke smaak en die abdij-gisten hebben weer een heel andere smaak dan onze eigen gist’, legt hij uit. ‘De kruidigheid en de fruitigheid komt daar wat sterker van naar voren.’

Om die kruidigheid nog eens extra te accentueren trok Fred de keukenla open. Zoals bij wel meer tripels voegde hij koriander toe voor wat kruidige frisheid. Verder ging er kardemom de tanks in (‘niet te veel, dan wordt het zeperig.’) om die kruidigheid wat op te tillen, komijn en jeneverbes. ‘Die zorgt voor een licht pittige bite.’

Al die smaken leunen op een stevige moutbasis. Naast de gebruikelijke gerstemout voegde Fred daar nog een aantal andere granen aan toe. De tarwe geeft hem een wat zachtere smaak en een licht zuurtje, de haver maakt hem een tikje romiger en de rogge legt er nog eens wat extra kruidigheid in. ‘Ik experimenteer graag’,beaamt Fred, ‘maar in dit geval pakt dat heel mooi uit. Die gist, in combinatie met de kruiden en de mout. Dat past heel goed bij elkaar allemaal.’

Spiced Triplepeter
2

2 reacties op "Spiced Triple"

  1. Jacqueline on

    Gisteren bij de molen een proeverij gehad en daarna naar het blauwe theehuis en deze geproefd… echt zonde dat het een speciale editie is. Love it!

  2. Wàànzinig lekker!
    Ik hou ook van de “Zatte” en de “Witte”, maar deze is echt mijn favoriete!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *