Kölzch

Kölzch (4,8%) voor Café Zondag

Samen met Café Zondag in Maastricht, dat dit jaar 20 jaar bestaat, maakten we voor het eerst een bier, geïnspireerd op de favoriet van Keulen: Kölsch. Maastricht ligt daar niet te ver vandaan, en Willem van Café Zondag vindt het dan ook mooi, zulke bieren te schenken in z’n fijne café in de stad.
Nu mag onze Kölzch geen Kölsch heten, omdat de brouwerij die een Kölsch maakt, direct zicht moet hebben op de Dom van Keulen. En dát heeft onze brouwerij niet. Dus werd het Kölzch, met de Z van het jubilerende Zondag.

Brouwer Allard nam de uitdaging aan en schoot direct raak met het eerste brouwsel: Een rammend strak strokleurig bier dat ondanks de bovengistende gistsoort op een lage temperatuur vergist is. Bijna pils, maar dan nét een tikje specialer: de kruidigheid van de Perle is subtiel aanwezig, net als de paar esters van de Kölschgist. Maar behalve dat leent het zich vooral goed om in hoge mate te drinken. In Keulen is het dan ook gewoonte om een (bijna) leeg glas altijd bij te vullen, tenzij er een viltje op ligt. Dus, wees gewaarschuwd…

 

Kölzchpeter
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *