biertentoonstelling amsterdam museum

‘t IJ in het Amsterdam Museum

Amsterdam, stad van bier en brouwers.

Amsterdam bierstad. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe tentoonstelling in het Amsterdam Museum. In de 14e eeuw werd de stad samen met Medemblik aangewezen als enige invoerhavens voor bier uit Duitsland, de geschiedenis van Amsterdam als bierstad gaat dus al eeuwen terug.

Toen en nu
Eeuwenlang was bier volksdrank nummer één en werd het door iedereen gedronken, water was immers niet schoon en wijn te duur, dus dronken zelfs kinderen bier. In 1806 telde de stad al 1793 bierhuizen en tapperijen en nog inmiddels telt de stad meer dan 45 brouwerijen, groot en klein, die heel wat liters in de ketels hebben staan. In Amsterdam wordt een enorme variëteit aan bieren gebrouwen en in de tentoonstelling kom je meer te weten over verschillende biersoorten, ingrediënten en het brouwproces.

Verzameling
De curatoren zijn langs verschillende brouwerijen gegaan om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen en Brouwerij ’t IJ mocht gelukkig niet ontbreken. De afgelopen jaren hebben we zelf ook een mini-archief opgebouwd en des te leuker dat we hier nu ook wat spullen van kunnen laten zien. In de tentoonstelling kom je misschien wel wat van de eerste bierflessen van ’t IJ tegen, of wat viltjes van vroeger. Ook kun je een struisvogel ei bewonderen, speciaal beschilderd voor de Eggshibition in 2019.

Dit is nog eens wat anders dan een schilderij, beeld of kunstwerk.
Wij zijn in elk geval heel enthousiast dat er nu een tentoonstelling is over ons lievelingsonderwerp.

De tentoonstelling “Bier – Amsterdam stad van bier en brouwers” is nog tot november te bewonderen. Je ontvangt 25% korting op een ticket met de actiecode ‘IJBIER25’. Meer info kun je hier vinden.

biertentoonstelling amsterdam museum

't IJ in het Amsterdam Museumbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *