Dubbelbock Brouwerij 't IJ

We brouwden ook nog drie speciale bokbieren extra

De laatste jaren grijpen we de naderende herfst steeds aan om te experimenteren met bokbier. De afgelopen najaren zetten we onder andere een robuuste dubbelbock naast onze klassieke IJbok. Het recept van vorig jaar leverde ons een zilveren medaille op tijdens ’s werelds grootste bokbierfestival dus besloten we dat dit jaar nog maar een keer te volgen. We vulden er de nodige flessen mee en brouwden twee nieuwe speciale bokken voor de tap van ons proeflokaal.

Voor de Dubbelbock gebruikten we wederom lekker veel Munchener mout voor een lekker vol mondgevoel. Daar voegden we ook nog rauchmout uit Bamberg en de op turf gestookte variant voor Isle whiskeys aan toe. Het resulteerde weer in een complex en stevig maar heerlijk zacht bier met subtiel rokerig randje en robijnachtige gloed.

 

Dubbelbock Brouwerij 't IJ

Mensen die de Dubbelbock wegens het forse alcoholpercentage vermijden, missen de sensatie van een rokerig bokbier. Daarom brouwden we ook nog een Rookbok, een variant met minder alcohol maar meer rokerigheid. Door de extra tarwe en hop is dit een fraai fluweelzacht bokbier met een opvallend bittertje. 

Het herfstassortiment wordt dit jaar gecompleteerd door de Roggebok. Die leunt op een bijzonder gevarieerde moutmix. We gebruikten niet alleen drie verschillende graansoorten – gerst, rogge en tarwe – maar selecteerden daarover ook nog verschillende gradaties van gebrandheid. Dat geeft deze meergranenbok een mooie, diepdonkere kleur mee. Om hem nóg meer smaak en diepgang mee te geven, voegden we eikenhout toe. In de vorm van snippers, waar we bier langs pompten. Levert een subtiele combinatie van mout en hout op. De moutigheid is van het chocolade-achtige type en zorgt hier voor een bijna toffee-achtige, zoete zachtheid.

De IJbok is tot ver buiten Amsterdam op tap en van fles verkrijgbaar. De Dubbelbok vulden we alleen af op fles. Voor onze extra twee bokbieren kun je alleen in ons proeflokaal onder de molen in Amsterdam terecht.

We brouwden ook nog drie speciale bokbieren extraDaisy Altelaar
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.