We staan weer op ‘s werelds grootste bokbierfestival

pint-bokbierfestival-2016

Je moet er niet aan denken, maar er was een tijd dat er in Nederland bijna uitsluitend pils gebrouwen werd. Een betreurenswaardige situatie waar een clubje bierliefhebbers eind jaren zeventig terecht verandering in wilde brengen. Vanuit Amsterdams speciaalbiercafé van het eerste uur Gollem planden ze een herwaardering voor de vaderlandse biertraditie. Dat moest via een festival rondom het zieltogende bokbier gebeuren en in 1978 vond de eerste editie plaats.

Het was kleinschalig evenement, dat allereerste bokbierfestival. In het krappe Gollem aan de smalle Raamsteeg werd een handjevol Nederlandse bokbieren aan enkele tientallen bezoekers gepresenteerd. Een bescheiden begin maar in de 38 jaar die sindsdien verstreken groeide het initiatief uit tot  het grootste bokbierfestival ter wereld.  

Op de editie van 2016 kun je maar liefst een honderdtal verschillende bokbieren proeven. Voorheen bevatte de selectie ook nog wel een aantal Belgische of Duitse bokken, maar het aanbod van goede Nederlandse bokbieren is tegenwoordig zo groot dat er geen buitenlandse deelnemers meer uitgenodigd hoefden te worden. Het duurde een paar decennia maar de missie van de organisatoren van het eerste uur is daarmee ronduit geslaagd te noemen.

Net als veel voorgaande edities zijn wij er dit jaar ook gewoon weer bij. We stallen onze IJbok op 28, 29 en 30 oktober weer in de Beurs van Berlage. De andere bokbieren die we dit jaar brouwden, blijven deze keer thuis. Want we vieren deze herfst elke dag een klein bokbierfestival in ons proeflokaal. Dus hop even langs als je na drie dagen Beurs nog steeds last hebt van bokbierzucht.      

IJbok Brouwerij 't IJ Amsterdam

We staan weer op 's werelds grootste bokbierfestivalbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *