Molen brouwerij Amsterdam

Uh, waar zijn de wieken van de molen naartoe?

Molen Brouwerij 't IJ

Wieken molen De Gooyer

Het was je misschien al opgevallen: ons ultieme herkenningspunt, baken voor dorstige bierliefhebbers van heinde en verre, is momenteel incompleet. Molen de Gooyer, Nederlands grootste houten windmolen, heeft even geen wieken.

Is het ernstig? Zijn de wieken, zoals in 1972, het water in gewaaid? Nou nee, het valt allemaal wel mee. Er wordt even wat onderhoud gepleegd.

De Gooyer mag er robuust uit zien, de tand des tijds knaagt ook gewoon aan dit imposante bouwwerk. Aan de roeden, bijvoorbeeld, de twee lange ijzeren delen waar het houtwerk van de wieken op gemonteerd zit. Die waren een beetje gaan roesten en daardoor kon de benodigde sterkte voor de wieken niet meer gegarandeerd worden. Niet gek, want de laatste keer dat ze vervangen werden is al weer veertig jaar geleden, in 1976. Tijd om dat maar weer eens te doen dus.

Hetzelfde geldt voor de zogeheten windpelu. Deze balk aan de voorkant begon lichtelijk te verzwakken. Niet handig want het lager van de as van de wieken rust daarop. Door die verzakking gaan de wieken dan ook minder soepel draaien. Ook maar weer vervangen dus.

Al met al gaat het proces van vervanging nog ongeveer een maandje duren. Maar dan draait het voor de komende tachtig jaar wel weer allemaal prima.

Je kan de molen niet van binnen kijken, maar je kan de komende tachtig jaar gewoon op het terras van ons proeflokaal terecht, om de wieken onder het genot van een goed glas bier in volle glorie te aanschouwen.

Molen brouwerij Amsterdam

Brouwerij 't IJ molen

Uh, waar zijn de wieken van de molen naartoe?Daisy Altelaar
7

7 reacties op "Uh, waar zijn de wieken van de molen naartoe?"

 1. Omdat de windpeluW vanwege het gewicht wat er op rust is gaan zakken loopt het bovenwiel aan tegen het buik/sleepstuk en dat kan brand veroorzaken. Dat is waarschijnlijk de reden waarom is de windpeluw vervangen.

 2. Zijn de wieken inmiddels weer terug?

 3. Hi,

  the windmill is one of my favorite places in Amsterdam !

  May I ask you for the height of the windmill? If you know it and are able to answer me that would be awesome. It’s for a game that I’m organising through Amsterdam and would like to put this questions in it.

  Thank you !
  Sandra

 4. Dank voor deze verheldering. Ik maakte me al een beetje zorgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *