Bierkoning de bierwinkel van Amsterdam

Er is maar één bierwinkel zoals de Bierkoning

Tegenwoordig kan je voor het bierschap van je supermarkt al keuzestress krijgen, maar dat was niet eens zo heel lang geleden wel anders. Het merk van de pils die je ging drinken kon je kiezen, maar heel veel meer niet. In de jaren tachtig begonnen krakers en andere alternatievelingen in Amsterdam zich te verzetten tegen die schrale situatie. In kraakpanden en schimmige cafés werd al dan niet onder de toonbank spannender bier verkocht. Uit België vooral. Zoals dat vaker gaat met goede ideeën die ondergronds beginnen, stak ook het verkopen van smaakvol bier op een gegeven moment zijn hoofd boven de grond van legaliteit uit en zo kreeg Amsterdam zijn allereerste bierwinkel: de Bierkoning.

Bekend gezicht
Mensen die in de negentien jaar sinds 1995 regelmatig in ons proeflokaal kwamen, kunnen er een bekend gezicht treffen: dat van Ton, de barman die jarenlang met straffe hand voor zorgde dat de huisregels werden nageleefd. Ton kwam al in de Bierkoning toen hij nog een keer in de twee maanden vanuit Amsterdam vrijwillig de bar van een jongerencentrum in Den Helder bevoorraadde. “Hele makkelijke manier om betaalbaar nieuwe bieren te leren kennen”, noemt ie dat. Later kwam hij dus bij ons achter de bar te staan en hoewel hij helemaal niks met brouwen heeft (“niets zo saai als het maken van bier”) groeide hij sindsdien toch uit tot een bekend gezicht in de Amsterdamse bierwereld.

Bierkoning de bierwinkel van Amsterdam

Er is het een en ander veranderd sinds Ton zich bij ons en in Bierkoning in bier begon te specialiseren. “Belgisch bier bestond nog niet in Nederland in die tijd. Je kon af en toe Koninck, Duvel, Palm of Mort Subite krijgen maar echt veel verder ging het niet”, vertelt Ton, die de ellende als student nog bewust heeft meegemaakt. “Er waren net wat kleine brouwerijtjes in Nederland begonnen, als ‘t IJ en de Friese brouwerij. Die kon je af en toe in de kroeg nog wel krijgen. Maar wat de Bierkoning had, dat was véél meer.”

Unieke status
De Bierkoning heeft nog steeds veel meer dan je gemiddelde slijter. Op de paar vierkante meter van het winkeltje in de Paleisstraat zijn zo’n 2200 verschillende bieren weg gestouwd. Het heeft onder bierliefhebbers in Amsterdam, Nederland en ver daarbuiten dan ook een unieke status. “De allereerste bierwinkel van Amsterdam, van Europa”, zegt Ton trots, “misschien wel van de wereld. Ik bedoel, we kregen nooit een verhaal te horen over een andere bierwinkel die zó gespecialiseerd was.”

Toen vertegenwoordigers van vermaarde Amerikaanse craft brewers als Anchor en Stone voor het eerst de Atlantische Oceaan over staken om Europa te verkennen, klopten ze in Nederland als eerste bij de Bierkoning aan. Sinds het befaamde Belgische Cantillon ieder jaar tijdens de zogeheten Zwanze Day op exact hetzelfde moment op verschillende uitverkoren plekken een vat exclusief bier laat aanslaan, is de Amsterdamse organisatie in handen van de Bierkoning.

Maar ook voor brouwers van dichter bij huis speelde de eerste bierwinkel van de stad een belangrijke rol. Veel beginnende Amsterdamse brouwerijen konden met hun eerste flessen altijd bij de Bierkoning terecht. “Ze kennen ons allemaal”, zegt Ton over de hoofdstedelijke brouwers, “ze weten bij wie ze aankloppen.” Wij konden onze flessen er ook al sinds onze begindagen kwijt, de respectievelijke oprichters van brouwerij en bierwinkel kenden elkaar goed en de band is nog steeds goed. “Dat komt door mij”, grinnikt Ton.

Vodden, lompen en ongeregeld
Wat ook helpt is de Vlo, het bier dat we met grote onregelmatigheid speciaal voor de Bierkoning brouwen. Vlo is eigenlijk de afkorting van ‘vodden, lompen en ongeregeld’, een referentie aan de tijd dat de oprichter van de Bierkoning nog geen bierwinkel maar wel een lompenkraam op het Waterlooplein had. Voor de liefhebbers van die heerlijke kruidige amber is er goed nieuws: er zit weer een nieuwe lading aan te komen.

En er is nog meer goed nieuws: de Bierkoning heeft sinds kort ook een vestiging bij ons om de hoek, op de Czaar Peterstraat, nummer 223. Nog een goede reden om voor lekker bier naar Amsterdam-Oost te komen.

“Het leuke van de Bierkoning vind ik”, zegt Ton, “dag in dag uit heb je het gevoel dat je op een hele speciale plek bent. En ik ben niet de enige die dat speciale gevoel heeft. Er zijn veel mensen die binnen komen lopen en die het bij het weggaan niet kunnen laten: ‘You have a wonderful store’, zeggen ze dan.” Fiets er ook eens langs. Al was het maar om Ton weer eens bezig te zien. Want die staat er nog wel even. “Ik hou niet van veranderingen dus ik ga hier voorlopig niet weg. Dat gevoel ga ik nog effe koesteren.”

De Bierkoning
Paleisstraat 125 & Czaar Peterstraat 223, Amsterdam
bierkoning.nl

Amsterdamse bierwinkel De Bierkoning

Er is maar één bierwinkel zoals de Bierkoningbrouwerijhetij
1

1 comments on "Er is maar één bierwinkel zoals de Bierkoning"

  1. Pingback: Food stories week 28 - Lazy Pig Passion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *