Bar Botanique, een stukje zomer in winters Amsterdam-Oost

Je kent het wel, op een koude winterdag jezelf even opwarmen in ons proeflokaal met een IJndejaars. Ons proeflokaal, daar waar het warm is. Maar zodra je naar buiten gaat en de gure wind je om de oren snijdt, verlang je stiekem toch een beetje naar de zomer. Gelukkig vind je op nog geen zeven minuten lopen van ons proeflokaal Bar Botanique, een klein tropisch paradijs in winters Amsterdam-Oost waar ze ons bier schenken.

‘Tropisch paradijs?’ Ja, daar is geen woord aan gelogen. Bij binnenkomst doemt de al dan niet tropische beplanting links en rechts van je op en de muren zijn in een lichtgroene tint geschilderd. Om het geheel af te maken prijkt er een opgezette flamingo vol trots boven de bar. Onze eerste observatie is dat het hier zo licht is, terwijl we Bar Botanique op een grijze middag op november bezoeken. Uit een nadere inspectie blijkt dat er grote spiegels aan het plafond bevestigd zijn. Slim, want die vermenigvuldigen het binnenvallende licht en dragen zodoende bij aan de tropische sfeer. We bestellen een IJbok en warmen ons op in de tropische ambiance van Bar Botanique.

Café Ponteneur

‘Café Ponteneur, dat hier eerst zat, was de huiskamer van Oost. Dat wilden we graag voortzetten.’ Aldus Willem, mede-eigenaar van Bar Botanique. ‘We proberen zo toegankelijk mogelijk te zijn want er zijn al genoeg hippe tentjes in de stad. We doen dan ook hard ons best om een gemengd publiek aan te trekken, dat betekent ook aandacht voor een wat ouder publiek en natuurlijk eerlijke prijzen’ En het klopt, in de tijd die wij er doorgebracht hebben zien we een breed scala aan mensen de revu passeren: Een jongen met zijn moeder, een Spaanstalig stelletje en een ouder stel met hun kleinkind. ‘Iedereen is welkom in Bar Botanique,’ benadrukt Willem.

Flamingo

Nieuwsgierig en geprikkeld door onze passie voor loopvogels vragen we hem naar het roze exemplaar dat boven de bar prijkt. ‘Niet iedereen was gelijk fan van de flamingo en men zei dat we het niet moesten doen. Maar toen ik hem op Marktplaats zag wist ik dat ik hem moest hebben. Eerst stond hij een beetje verscholen, maar op een avond zaten we na te borrelen en besloten we dat hij toch pontificaal in beeld moest komen te staan, hij mag best gezien worden!’ We geven hem geen ongelijk. 

Perfecte tussenstop

Ons proeflokaal opent zijn deuren om twee uur ‘s middags en sluit om acht uur ‘s avonds. Wanneer je voor of ná die tijd nou een plek zoekt om ons bier te kunnen drinken en goed te kunnen lunchen of dineren, dan kan dat bij Bar Botanique. En omdat foto’s nou eenmaal meer zeggen dan duizend woorden, volgen er hier enkele van Bar Botanique.

Bar Botanique, een stukje zomer in winters Amsterdam-Oostbrouwerijhetij
2

2 comments on "Bar Botanique, een stukje zomer in winters Amsterdam-Oost"

  1. Hans van Beek on

    En het adres is….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *