Carnivale Brettanomyces, het wildste bierfestival, komt er weer aan

De laatste jaren vertonen de experimentele rafelranden van het bierlandschap een voortschrijdende vorm van verzuring. Een groeiend aantal avontuurlijke brouwers omarmt wilde gisten en bacteriën en dat heeft vaak, maar niet noodzakelijkerwijs, zurige bieren tot gevolg.  Omschrijvingen van de smaak van die bieren bevatten ook nog weleens termen als natte hond, paardendekken en geitenstal.

De geit is dan ook de mascotte van wat je gerust het belangrijkste evenement rond dit soort funky bieren kunt noemen: Carnivale Brettanomyces. Een uiterst origineel festival dat zich richt op allerlei manieren van ongecontroleerde vergisting. Van 22 tot en met 25 juni is het weer zover en stroomt Amsterdam voor de zesde keer vol met wilde bieren en hun brouwers.

Staalkaart
In het Arendsnest, de BeerTemple, In de Wildeman en in de proeflokalen van de Prael en Oedipus zal de zuurtegraad van het bieraanbod flink omhoog schieten gedurende dit smaakvolle carnaval. Bij de Bierkoning, die fijne winkel waar de kiem voor dit wilde fermentatiefeestje ooit werd gelegd, wordt voor de gelegenheid ook spannend bier geschonken. Dat zorgt voor een overweldigende staalkaart van hoe wild er deze dagen gebrouwen wordt. Er prijken namen van Hollandse pioniers als Katjelam, Oersoep en Tommie Sjefs Wild Ales op de taplijsten maar ook vermaarde namen van verder weg. Ook van onder andere Buxton, Brewed By Numbers, Goose Island en natuurlijk Cantillon worden bieren geschonken die niet met de gebruikelijke saccharomyces vergist zijn. Verder veel spannende brouwerijen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.

Kennis slurpen
Ook in kennisoverdrachtelijke zin is dit evenement een hoogtepuntje. Bekende bloggers, gistonderzoekers, grenzen oprekkende brouwers en ervaringsdeskundigen komen vertellen over van alles wat met wilde gist en bacteriën in bier te maken heeft. Derek Dillinger, die een jaar lang uitsluitend gefermenteerd eten en drinken tot zich nam, is er. Jeff Sparrow, auteur van standaard wildbrouwboek Wild Brews ook. Lars Marius Garshol komt een deel van de geheimen rondom Kveik, de mysterieuze Noorse farmhouse-gist ontsluiten. Er zijn veel bloggers die weten waar ze het over hebben en de rest van de lange lijst maakt ook erg nieuwsgierig.

De tickets gaan hard dus check de site snel en boek om erbij te zijn.

 

Carnivale Brettanomyces, het wildste bierfestival, komt er weer aanbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *