Tap Zuid speciaalbier Amsterdam

Tap-Zuid: Amsterdams speciaalbier stroomt rijkelijk in de Rivierenbuurt

Het aantal cafés dat IJbier schenkt, blijft (tot onze grote vreugde) maar groeien. Ondertussen is er een enorm divers aanbod van cafés die ons bier schenken. Sommige zijn net aangehaakt (welkom!), anderen schenken het al jaren. Voor deze editie van onze serie daarover een impressie van de plek waar ze de Rivierenbuurt vakkundig aan het speciaalbier helpen: Tap Zuid.

Tap Zuid speciaalbier Amsterdam

De Rivierenbuurt? Dat bastion van de wijn drinkende Amsterdammer? Ja ja, de liefde voor speciaalbier kruipt weer waar het eigenlijk niet gaan kan. Dat wil zeggen, tot de Maasstraat aan toe. Remco en Len runden daar al café Goos. Ze hadden er net na dat ze het overnamen al wel wat bier op tap maar heel veel verkochten ze er niet van. “Van die saaie bieren weet je wel”, verklaart Len. Zoals overal in de stad begonnen steeds meer klanten te vragen naar brouwsels van Amsterdamse bodem. In hun enthousiaste pogingen aan die vraag te voldoen hengelden Remco en Len het ene na het andere lokale fust binnen. Tot de koeling vol stond en dat bleek telkens veel te snel.

Toen het hoekpand met enorme kelder een paar huizen verderop vrij kwam, sloegen de compagnons hun slag. Ze schreven zich in voor de bieropleiding van Stibon en namen Amsterdamse bierbelg Yuri Hegge in de arm om de nieuwe ruimte om te toveren tot Tap-Zuid. Zo werd het een eetcafé met het beste van wat het lokale én internationale bierlandschap te bieden heeft. Maar de Rivierenbuurt bleek wat van ver komt helemaal niet per se lekkerder te vinden dan wat er dicht bij huis gebrouwen wordt. En dus domineren de Amsterdamse brouwers op verzoek het uitgebreide biermenu. Veel daarvan is tapbier want Tap-Zuid beschikt naast een goed gevulde flessenkoeling over niet minder dan 25 glanzende kranen.

Veel van de fusten die Tap-Zuid aansluit, leveren de brouwers persoonlijk af. “Ze komen het allemaal zelf brengen” glundert Len. De korting van de groothandel gaat zo aan z’n neus voorbij, maar dat deert hem niet. “Ik heb liever dat Sanne van Two Chefs Brewing langs komt. Zie je het gezicht achter de brouwerij, hij vertelt z’n verhaal. Als Nando van Brouwerij Pampus langs komt, heb ik een leuke middag, die zit hier verhalen te vertellen”.

Die fusten parkeren ze bij Tap-Zuid dus allemaal in die ruime kelder. Ga je naar het toilet dan kan je beneden via het ingebouwde raam eerst even gluren wat er allemaal staat. “Hebben we afgekeken van die BrewDog pubs”. Verder is het interieur vooral geïnspireerd door Berlage, de architect die de Rivierenbuurt uittekende. Dat plan siert de muur naar bovengenoemde kelder. Maar ook de tegels, het hout, het metaal en de belettering refereren aan de hoogtijdagen van de Amsterdamse bouwmeester.

Vanaf het begin van de middag tot sluitingstijd (die valt gewoon lekker laat) kan je in dit decor terecht voor zowel snacks als complete maaltijden. Uiteraard telt het aanbod een groot aantal barhappen die uitstekend met een smaakvol glas bier combineren. Denk onder andere kaasplankjes, burgers en flamkuchen.

Len zit er dan ook tevreden bij terwijl hij van Oedipus’ Warme Dagen nipt. Ondertussen schuifelt een dame met grijs haar en een wandelstok, vermoedelijk wijndrinker, binnen en begroet hem als een oude bekende. Ze knikt richting het glas in z’n hand en wuift naar het uitgebreide biermenu aan de wand. “Heb je die nu allemaal al geprobeerd..?”. “Ik ben hard bezig hè”, lacht Len. Ze schudt haar hoofd in onbegrip: “Het is van de gekke hoor.”

Tap-Zuid: Amsterdams speciaalbier stroomt rijkelijk in de Rivierenbuurtbrouwerijhetij
1

1 comments on "Tap-Zuid: Amsterdams speciaalbier stroomt rijkelijk in de Rivierenbuurt"

  1. Enorm leuke tent TAP Zuid!! Heerlijke bieren en zoals gezegd, veel regionale. Sfeer is prima en het terras nodigt uit om lang te blijven hangen. Kortom, een aanwinst voor de Maasstraat!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *