Café bij Wibautstraat Amsterdam?

De Ruyschkamer is misschien wel het gezelligste geheimpje van Amsterdam-Oost

Café bij Wibautstraat Amsterdam?

Het zit op een wat onhandige plek. De straat zit stijf en loodrecht ingeklemd tussen twee doorgaande routes, de Wibautstraat en de Weesperzijde, en lijkt er vooral te liggen om tram 3 doorgang te bieden. De stoep is smal, de schaduw van de hoge huizen lang. Niet bepaald een ideale plek voor een café, laat staan een terras. Toch waren de broers Scipio (Scip) en Sunny (Sun) Schippers meteen verkocht toen ze het diepe, smalle pand voor het eerst zagen. Die eerste bezichtiging was eigenlijk in het kader van een project van Sun maar toen de broers binnenliepen wisten ze het meteen: dit moet ons café worden. Een plek om lekker huiselijk te hangen, mijmerde Scip, een ongecompliceerd plek om bier te komen drinken. Een huiskamer. Vlak voor hij op de weg terug de brug over de Amstel op fietste bleef zijn blik nog even hangen op het straatnaambordje: Ruyschstraat. Niet veel later stond café De Ruyschkamer geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Kleine dingetjes
“Scip, heb jij eigenlijk horeca-ervaring?”, vroeg Sun toen ze die aanschrijving met een taartje zaten te vieren. Scip had nog nooit achter een bar gestaan en Sun zelf eigenlijk ook niet. “Dus de eerste maand moest het personeel ons vertellen wat we moesten doen”, vertelt Scip, “want we hadden echt geen idee wat we deden.” De broers wilden altijd al samen iets ondernemen. Dat het horeca werd was min of meer toevallig en in het begin wisten ze vooral wat ze niet wilden. Ze stoorden zich allebei al tijden aan plekken waar je bij binnenkomst niet begroet wordt, of waar je meteen een prijzige fles moet kopen als je ergens water bij bestelt. Bij de Ruyschkamer krijg je dan ook standaard een glaasje water naast je kopje koffie of je glas wijn. “Kleine dingetjes die een bedrijf weinig kosten maar voor de gasten wel heel fijn zijn”, vindt Scip, die daarmee ook de kern van de Ruyschkamer meteen te pakken lijkt te hebben. Want hij heeft dan geen horeca-ervaring, de rol van gastheer past hem uitstekend. “Ik vond het altijd al heel erg leuk om het mensen naar de zin te maken”, geeft hij toe. In de Ruyschkamer zorgen ze er voor dat je je welkom voelt zonder dat je steeds plichtmatig gevraagd wordt ‘of alles naar wens is’. “Het klinkt heel cliché” zegt Scip, “maar ik word er heel gelukkig van als mensen een leuke avond hebben.”

Avontuurlijk bier drinken
Je begrijpt, rijk zijn de broers er nog niet van geworden. “Voor je portemonnee is het niet het meest ideale concept”, zegt Scip over de ruimte die met z’n grote banken en logge stoelen verdienmodeltechnisch nogal onhandig is ingericht. Betekent wel dat je zonder al te veel andere mensen om je heen lekker kan bankhangen of een van de aanwezige bordspelletjes kan spelen. Heb je zin in een goed glas bier? Je kan zelf naar de koelkast lopen, iets uit het prima en uitgebreide aanbod plukken en via de bar met een glas weer terug. “Maar als je lekker op de bank zit hoef je echt niet op te staan, dan doen wij het ook met liefde voor je”, zegt Scip, die je ook graag helpt kiezen. “We staan niet bekend als een echt biercafé maar we hebben er wel heel veel verschillende bieren, iets van zeventig.” Welke dat precies zijn is nogal onzeker want van ieder bier staan er aan het begin van de avond maar zeven koud. Op is op en dan moet je zoek naar iets anders. Avontuurlijk bier drinken wordt in De Ruysckamer volop gestimuleerd.

Als je er iets wil eten kan je kiezen voor een borrelhap of de kaasfondue, ruimte om meer te maken is er in de kleine keuken eigenlijk niet. Als je liever iets anders wilt kan je ook wat van Mangiassai,de Italiaan een paar deuren verderop, bestellen. Hun menukaart ligt in de Ruyschkamer gewoon op tafel. Leuke buren, vindt Scip. “Goeie pizza’s ook.”

PaasIJtjes zoeken
De broers organiseren geregeld evenementjes. Zo kun je er iedere lente PaasIJtjes komen zoeken. “Dat is elk jaar weer een feestje, dan is er meestal live music”, glundert Scip. “Dan verstoppen we die flessen hier binnen en rennen mensen echt door de zaak heen.” Daarnaast organiseren mensen borrels, of komen hun verjaardag vieren. Maar ook als er bij de Ruyschkamer niets op het programma staat is de sfeer goed. “Het is gewoon iedere avond heel gezellig”, zegt de knuffelgrage eigenaar, “met vaste gasten maar ook met nieuwe mensen die erbij komen. Het is eigenlijk elke avond wel weer een feestje.”

 

Café De Ruyschkamer
Ruyschstraat 34-H, Amsterdam
www.deruyschkamer.nl/

Huiskamercafé Amsterdam-Oost

Hier moet je bier drinken in Amsterdam-Oost

's Avonds koffie in Amsterdam-Oost?

De Ruyschkamer is misschien wel het gezelligste geheimpje van Amsterdam-Oostbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *