Bokbieren 't IJ

En dat is vijf: onze bokbieren deze herfst

Bokbieren 't IJ

Ook dit jaar hebben we de aanloop naar de herfst weer aangegrepen om naast onze klassieke IJbok vrijelijk te variëren op de klassieke herfstbok. De afgelopen twee jaar resulteerde dat onder andere in de Roggebok en de prijswinnende Dubbelbock. Van die laatste lieten we een deel van vorig jaar een jaartje rijpen, dus die is lekker op smaak. De Roggebok die we dit jaar brouwden, is uitsluitend van fles verkrijgbaar.

Twee nieuwe bokbieren flankeren de IJbok dit jaar op de tap in ons proeflokaal: de Amarillo en de Kaneelbok.

Kaneelbok
De Kaneelbok is het kruidige broertje van de IJbok. In eerste instantie zijn daar daar het zoetje en het heel lichte zuurtje die bij een typisch bokbier horen. De kaneel die dit bier zijn naam geeft kruipt daarna pas heel bescheiden naar de voorgrond. We voegden tijdens het koken en lageren naast de Pacific Gem hop en de kaneel ook gedroogde sinaasappelschilletjes toe. Die zorgen samen met de scheuten van de kaneelboom voor die exotische maar toch ook wel Hollandse tonen die je kent van winters snoepgoed. Een mooie mix van haver, Cara- en roastmout zorgt voor een lekker soepel mondgevoel. Levert al met al een mooi gelaagd, subtiel kruidig herfstbier op.

Amarillo Bok
De Amarillo Bok is een lekker fris, zacht bokbier waarin een subtiele, zachte hoppigheid de toon zet. Dat knisperende, lichte bittertje is afkomstig van, de naam zegt het al, de Amarillo hop en de Nelson Sauvin. De donkere mouten zorgen naast een tikje toffee ook voor een mooie lichtrode gloed.

Roggebok
Aan het recept van de Roggebok veranderden we weinig. Ook dit jaar storten we weer mooie hoeveelheden gerst-, rogge- en tarwemout in de ketels. Die drie graansoorten zijn ieder voor zich ook nog eens op verschillende temperatuur gebrand. Zorgt voor een diepdonkere kleur en een volle smaak. Om er nog even wat meer diepgang aan mee te geven pompten we dit bier ook nog eens rond het versnipperde eikenhout van een paar whiskyvaten. Zowel in ons proeflokaal als bij de betere bierwinkel verkrijgbaar.

Dubbelbok
Aan de Dubbelbock is dus niets veranderd. Er zitten nog altijd rauchmalt uit Bamberg en op turf gestookte varianten in. Het is nog steeds dat complexe, stevige bier met zijn robuuste randje rokerigheid. Met zijn volle, intense smaak en 8.8 % bier voor de fijnproevers die stevig in hun schoenen staan. Dit jaar alleen van fles verkrijgbaar in ons proeflokaal.

Genoeg om je zoet te houden dit najaar. Prettige herfst.

En dat is vijf: onze bokbieren deze herfstDaisy Altelaar
2

2 reacties op "En dat is vijf: onze bokbieren deze herfst"

  1. Waar kan ik de rogge en dubbelbock via internet bestellen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *