biercafé IJbier de Pijp Amsterdam

Dopey’s Elixer: het bierrijke soort buurtcafé dat je iedereen toewenst

biercafé IJbier de Pijp Amsterdam

Het aantal cafés dat IJbier schenkt, blijft (tot onze grote vreugde) maar groeien. Ondertussen is er een enorm divers aanbod van cafés die ons bier schenken. Sommige zijn net aangehaakt (welkom!), anderen schenken het al jaren of zelfs decennia. In die allerlaatste categorie valt Dopey’s Elixer.

Je zou het niet zeggen als je er voorbij fietst want het zit op een wat anoniem hoekje en ziet er van buiten wat standaard uit, maar Dopey’s Elixer is een speciale plek. Het is het oudste overgebleven bruine café van de Pijp. Dan heb je bijna automatisch een sterke buurtfunctie en dat voel je hier meteen in de vertrouwelijke omgang tussen klant en personeel.

Maar Dopey’s is dus meer dan dat gemoedelijk buurtcafé waar de buurtbewoner altijd binnen kan schuifelen voor een pilsje. Eenmaal binnen weet je: dit is een speciaalbiercafé in disguise. Het draaide hier altijd al om bijzonder bier, sinds 1973 om precies te zijn (toen was er nog niet eens een Gollem). Wij horen daar wat de mannen achter dit café betreft gelukkig bij. En dus tappen ze al vanaf onze begindagen Natte en Zatte. Na de introductie van de IPA werd die ook vast op tap gezet.

Die ruimte hebben ze want sinds kort steken er niet minder dan 22 kranen uit de bar. Daar rouleren spannende nieuwkomers tussen vaste klassiekers. Hetzelfde geldt voor het ook al niet geringe aantal van zeventig flesbieren. Ze scheppen er bij Dopey’s Elixer plezier in Nederlandse biercultuur te promoten en dus vind je er fijne brouwers uit eigen land als Jopen en Kees. Maar ook uit eigen stad natuurlijk. Denk Oedipus en Two Chefs Brewing. Daarnaast veel internationale pracht. Zowel veel Belgische klassiekers als recentelijker overgewaaide Britse en Amerikaanse bieren. Als je van ruime keuze aan goed bier houdt, hoef je niet om de hoek te wonen om je richting hoek Lutmastraat/Tweede van der Helststraat te begeven.

speciaalbier restaurant Pijp Amsterdam

Dat ook mensen van buiten de Pijp Dopey’s Elixer ook al daadwerkelijk weten te vinden, komt niet alleen door die aanlokkelijk uitgebreide bierkaart. Sinds er besloten is om ook eten een plek te geven regent het positieve recensies. De kracht ligt in eenvoud. Een kleine kaart met simpele gerechten. Daar richten ze zich met volle aandacht op.

Bier en eten bijten elkaar hier allerminst en als het even kan wordt het bier op smaakvolle wijze een gerecht binnengesmokkeld. Weihenstephaner door het beslag, Kriek door het huisgemaakte ijs en onze allereigenste Natte in de runderstoof.

Je wenst eigenlijk iedereen zo’n buurtcafé om de hoek, of zelfs een paar straten verder. Laatste pluspunt: ze hebben een Brouwerij ‘t IJ lichtbak.

eetcafé speciaalbier de Pijp

Dopey's Elixer: het bierrijke soort buurtcafé dat je iedereen toewenstbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *