Thai Dappermarkt

Boi Boi: de ideale Thai voor na ons terras

Thai Dappermarkt

De tijd vliegt als je plezier hebt en dus komt het sluiten van onze bar om acht uur vaak als een klap in je gezicht. De avond is nog jong maar de Hollandse etenstijd is al verstreken. Wat te doen? We hebben een tip voor je: Boi Boi. Je kan het kruipen, ze schenken er ons bier en je kan er ook nog eens uitstekend Thais eten.

Je steekt de brug over, naar de Dappermarkt en daar aangekomen zie je eigenlijk meteen een uitbundig beschilderd hoekje. Ja, het ziet er wat hip uit, zeker voor een restaurant waar Thais gekookt wordt. “Thaise restaurants vind ik vaak een beetje voorspelbaar”, legt Richard Derks uit. “Dan is er weer een Boeddhabeeld, orchideeën, heet het Mekong of Bangkok.” Niks mis met Thais eten, vinden ze natuurlijk, maar met Boi Boi besloten Richard en Kai het qua uitstraling helemaal anders te doen. Kai, Richards vriend, was jarenlang chef-kok bij Bird op de Zeedijk en droomde al een tijdje van een plek waar hij Thais koken in Amsterdam eigenhandig een opvallende zwieper kon geven.

Schreeuwende aap
Vandaar ook die schreeuwende aap als logo, legt Richard uit, als tegenhanger van de eeuwig glimlachende Boeddha’s. Ook het interieur werd aan dat idee onderworpen en door een kunstenaar uit de buurt met ruwe zwart-wit-rode patronen bedekt. Met het idee van individuele tafeltjes werd eveneens rigoureus gebroken. Bij Boi Boi zijn de tafels hoog en lang en dat laatste betekent dat je zomaar eens naast wildvreemden terecht kan komen. Iedereen die weleens op ons terras heeft gezeten weet hoe gezellig dat kan uitpakken.

In de open keuken nemen ze ook geen halve maatregelen. “Het is geen truttig eten, het is echt heel puur. Dat hoort ook bij die Isaan, een beetje wat stoerdere stijl”, zegt Richard over de keuken van noordoost Thailand. “Het is ook nooit met een bloemetje of liflafjes, gewoon goed eten en gewoon eerlijke porties.” Hiske Verspille, culinair recensente van het Parool, beaamde dat vorig jaar al en noteerde een stevige acht. Dan doe je iets goed. De Boi Boi mix, een plank met alle voorgerechten, noemde ze een ‘smakelijk koopje’ en dat smaakt ook echt uitstekend, zeker voor iets waar je nog geen tientje voor betaald. Daarnaast vormen de al even betaalbare daghappen een andere interessante optie voor hongerig terrasvolk.

Minimalistische monniken
Voor wie eens wat anders wilt, is er ‘jay food’. In Thailand het simpel te bereiden eten van Boeddhistische monniken, “eigenlijk veganistisch voedsel”, stelt Richard. Je vegan drinkvrienden kun je hier dus ook prima mee naartoe slepen.

De ingrediënten halen ze zoveel mogelijk uit de buurt. Want waarom dingen van ver halen als alles vers op de Dappermarkt te krijgen is? Via die lokale insteek kwam Boi Boi voor bier natuurlijk al snel bij ons terecht. Vooral IJwit en onze IPA blijken het ontzettend goed te doen bij mensen die een goed bord Thais eten voor hun neus hebben. Maar wie vol voor de Thaise beleving gaat, kan ook kiezen voor een flesje Chang of Singha.

Heel vaak
Veel van onze medewerkers en klanten komen hier al vaak. Dat is ook precies wat Boi Boi in het Thais betekent: heel vaak. Het is ook de bijnaam van energieke chef Kai. Voor wie heel vaak Boi Boi wil, is er sinds ook een afhaal naast het restaurant. Naam daarvan is meteen ook onze tip in een pindadop: GoGo.

 

Boi Boi
Dapperstraat 12hs, Amsterdam

www.boiboi.nl

Thais restaurant Amsterdam

Boi Boi: de ideale Thai voor na ons terrasbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *