Proeflokaal 't Blauwe Theehuis Vondelpark

We openen een tweede proeflokaal

Blauwe Theehuis Vondelpark

Goed nieuws: we openen een tweede proeflokaal, in het Blauwe Theehuis, midden in het Vondelpark. We zijn heel erg blij met dit iconische gebouw op deze bijzondere plek.

Gaat er veel veranderen? De naam blijft sowieso hetzelfde. Je kan er natuurlijk al meer van onze bieren krijgen maar verder draait ’t Blauwe Theehuis de komende maanden nog even als vanouds. In deze periode kijken we hoe het bijzondere gebouw het best tot zijn recht kunnen laten komen als proeflokaal. Komende winter creëren we de optimale indeling om dat uitgestrekte, cirkelvormige terras zo goed mogelijk van ons bier te voorzien. In het voorjaar kan je er dan al terecht voor Zatte, IJwit of iets anders uit onze tanks. Nu sluit het theehuis nog vroeg maar we blijven vanaf volgend jaar langer open. Dan kan je er ’s avonds ook voor een maaltijd terecht. Maar het draait op deze speciale plek natuurlijk vooral om dat fantastische terras, dat er straks voor gaat zorgen dat het nog lang gezellig blijft in het park.

Fraai staaltje Nieuw Bouwen
De eigenzinnige architectuur uit de jaren dertig blijft geheel intact. Aan de buitenkant gebeurt sowieso niets. Zelfs als we het zouden willen, zouden we nog geen aanpassingen kunnen doen aan het ontwerp want ’t Blauwe Theehuis is een Rijksmonument. Het is een fraai staaltje van wat het Nieuwe Bouwen wordt genoemd. Symmetrie en herhaling waren daarin belangrijk. De architecten lieten dat mooi terugkomen in de karakteristieke cirkelvormen van het theehuis. Ook de nadruk die deze stroming legt op licht en transparantie is overduidelijk aanwezig.

Maar we zijn niet alleen erg blij met het gebouw. Ook de plek zelf is bijzonder. Al zo’n beetje sinds de oprichting van het Vondelpark komen bezoekers hier iets drinken. Eerst nog bij een eenvoudig drankstalletje, later bij het Indisch Theehuis. Dat eerste theehuis was ook al een markant gebouw, geïnspireerd op zogeheten Indische Batakhuizen, maar er bleef weinig van over nadat een gefrustreerde inbreker er de brand instak.

Geliefd verzamelpunt
De blauwe, modernistische opvolger was na de bouw in 1936 al snel net zo’n geliefd verzamelpunt voor bezoekers van het park. Die moesten aanvankelijk nog lid zijn van een speciaal genootschap, of entree betalen, om het Vondelpark te mogen bezoeken. Sinds de gemeente het in 1953 overnam mogen álle Amsterdammers kosteloos het park in en kan iedereen bij ’t Blauwe Theehuis terecht.

Wat ons betreft blijft ’t Blauwe Theehuis die speciale verzamelplaats in het hart van dit geliefde park. Net als ons proeflokaal onder de molen moet ook dit een plek zijn waar mensen onder het genot van een goed glas bier samenkomen.

Wij hebben er heel veel zin.

Tweede proeflokaal Brouwerij 't IJ

We openen een tweede proeflokaalbrouwerijhetij
7

7 reacties op "We openen een tweede proeflokaal"

 1. alex Bollmann on

  Hallo liebes Teahousteam, wir kommen seit 30 jahren nach Amsterdam, natürlich auch in den Vondelpark in euer Teahouse. Wir geniessen da gerne das gute Bier und die leckeren Sandwitchs.Hoffen das alles bleibt wie es ist.
  Grüsse aus der Schweiz
  Alex

 2. Maita de Jongh on

  Maita on 22 juli

  We waren eerst erg geschrokken van het nieuws over de overname van het Blauwe Theehuis door een andere eigenaar. Maar de respectvolle wijze waarop jullie de geschiedenis en de architectuur van het gebouw en de plek beschrijven geeft ons hoop. Wij zijn ongeveer 35 jaar vaste klant, komen elk weekend en vaak nog tussen door daar koffie drinken en genieten van het prachtige uitzicht en de fijne sfeer. We pleitten voor zo veel mogelijk behoud van (naast vanzelfsprekend de mooie architectuur) de alternatieve sfeer. Dan blijven we komen.

  • Brouwerij 't IJ on

   Wij zijn ook erg gecharmeerd van deze plek en hopen de bijzondere sfeer natuurlijk te behouden. De koffie blijft en extra lekker bier drinken kan inmiddels ook. We hopen jullie nog vaak te zien.

 3. George Bross on

  Nice one see you in August!

 4. ik ga al 40 jaar naar blauwe theehuis voor broodjes soep verse jus lekkere thee chocolade melk met slagroom.blijft dat?

  • Brouwerij 't IJ on

   Veel dingen blijven hetzelfde Limo. Het gaat meer om bier draaien maar lunchen en thee drinken blijven ook in de toekomst gewoon mogelijk. Hoe we het allemaal precies gaan invullen willen we komende maanden goed gaan bekijken. Fijn om alvast te horen wat voor de vaste bezoekers belangrijk is. Tot snel!

 5. Ron Karmelk on

  Geweldige prachtige plek om als ondernemer jaloers op te worden, maar de gemment Amsterdam heeft het Vondelpark niet overgenomen maar gratis in handen gekregen op voorwaarde dat het voor iedereen vrij toegankelijk zou zijn en blijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *