Brouwerij 't IJ Real Ale Festival

We brouwden weer real ale

Banks Brewery Brouwerij 't IJ cask ale

Amsterdam Blonde Brouwerij 't IJ cask ale

Brouwerij 't IJ Real Ale Festival

Het begint ondertussen een beetje traditie te worden: vroeg in het jaar naar Engeland om er een exclusief bier te maken. We zijn voor het vierde jaar op rij gevraagd om een zogeheten cask ale te brouwen voor het Real Ale Festival. Leuk, want tussen een groot aantal prijswinnende Britse brouwerijen bevinden zich slechts vijf internationale brouwers.

Het evenement wordt georganiseerd door JD Wetherspoon, een keten van speciaalbiercafés. Ze hebben zo’n duizend vestigingen door heel Groot-Brittannië. Om die allemaal van voldoende van ons eenmalige bier te voorzien, mochten we wederom gebruik maken van de faciliteiten van de mooie Banks Brewery in Wolverhampton.

Een cask ale is een stijl waarbij er geen extra koolzuur aan het bier wordt toegevoegd. Het dient vrij warm, rond zo’n twaalf graden Celsius, geserveerd te worden en kenmerkt zich over het algemeen door een vrij laag alcoholpercentage. Die richtlijnen aanhouden levert dus een ander soort bier op dan je van ons gewend bent. Toch zullen ervaren IJbierdrinkers hier waarschijnlijk iets herkennen. De Amsterdam Blonde die we speciaal voor de bezoekers van Wetherspoon pubs brouwden, is losjes gebaseerd op de PaasIJ.

Met nog geen 5.5% abv is dit een fijne, lichte lentebok. De Amsterdam Blonde is nog minder bitter dan de PaasIJ maar door de koriander minstens zo kruidig en ook nog eens lekker fruitig. Tot 27 maart 2016 kun je hem op alle bij het festival aangesloten locaties proeven. Nieuwsgierig en tijdens die periode in de UK? Check dan even deze pagina om te zien waar je precies terecht kunt voor een proefsessie. Cheers.

We brouwden weer real alebrouwerijhetij
1

1 comments on "We brouwden weer real ale"

  1. Chris Down on

    Tried your Amsterdam Blonde in our Wetherspoon in Nailsea, Bristol. Sometimes these Festival ales are disappointing but this was excellent. Very easy drinking for a 5.5% beer. Great stuff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *