Brewer Brouwerij 't IJ

Meet the brouwers: Paul

Brouwer Brouwerij 't IJ

Brouwerij 't IJ proeflokaal

In de begindagen van de brouwerij woonde er niet veel verderop, op de Hoogte Kadijk, een zootje biologiestudenten. Die kwamen als ze geen college hadden geregeld een paar glazen van dat nieuwe Amsterdams speciaalbier scoren, en als ze wel college hadden eigenlijk ook. Oprichter Kaspar wist zodoende dat de ze praktisch altijd beschikbaar waren en wanneer zijn brouwerij mout geleverd kreeg, schakelde hij nog wel eens hun mankracht in. Scheelde hem sjouwen en leverde de studenten in kwestie een gratis kratje bier naar keuze op.

Ondanks de nabijheid van de brouwerij slaagden de biologiestudenten er in hun studie succesvol af te ronden. Een deel vond daarna werk binnen hun vakgebied maar Paul zocht iets om zijn biologische kennis pragmatischer op toe te passen. In de tussentijd werd hij op basis van zijn glazen-haal-skills uitgenodigd eens te komen solliciteren als eventuele versterking van het bar team. Door een gelijktijdige vacature waar zijn biologische achtergrond goed van pas kwam, belandde hij niet achter de bar maar in de brouwerij. “Kom het maar een keer proberen”, zei Kaspar, en zo werd Paul ketelbinkie. Dat is zolang geleden dat er niemand is die al langer IJbier brouwt.

Ondertussen is er veel veranderd. Paul is hoofdbrouwer, bijvoorbeeld. Hij leidt nu zelf al jaren ketelbinkies op tot kundige brouwers. Met zijn karakteristieke, grote ogen ziet hij er scherp op toe dat alle procedures strikt worden gevolgd.

Paul kent zo’n beetje iedereen die al vanaf het begin ons bier drinkt en iedereen die al jaren ons proeflokaal bezoekt, kent Paul. Ze spreken hem aan als ze iets opvalt aan hun favoriete bier. Of hebben het gewoon over iets anders.

Niemand heeft de evolutie van houtje-touwtje-onderneming tot moderne speciaalbierbrouwerij zo bewust meegemaakt als hij. Die professionalisering bevalt hem wel. Want het maakt onder andere mogelijk meer te weten over bier dat hij brouwt. En dus kijkt hij uit naar het nieuwe laboratorium dat momenteel opgezet wordt. Daar kunnen we straks nóg beter meten. Wat de precieze bitterheid is, bijvoorbeeld. Of hoe de esterprofielen er uit zien.

Pauls biologenhart gaat daar nog steeds sneller van kloppen. Ook omdat het hem in staat stelt nóg beter bier te brouwen. De mout- en hopstort zijn ondertussen een routineus trucje maar alle omstandigheden rondom die handelingen in de ideale staat krijgen is voor Paul nog steeds een uitdaging. Kom eens proeven hoe hij die dagelijks tackelt.

brouwerijtij_rondleiding_004

brouwerijtij_rondleiding_003

Meet the brouwers: PaulDaisy Altelaar
1

One comment on "Meet the brouwers: Paul"

  1. Leuk stukje,mooi dat biologie kennis wordt gebruikt voor biologisch of is het bio logisch bier..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *