Dit is een Boek over Bier van Raymond van der Laan

Het is geen geheim dat we, nu de zomervakantie in volle gang is, we massaal naar boeken grijpen. Zal wel iets met vrije tijd te maken hebben. Of je nou op zoek bent naar vermakelijk leesvoer voor je strandvakantie of gewoon thuis in de zon, wij hebben een aanradertje voor je, namelijk ‘Dit is een Boek over Bier’ van Raymond van der Laan.

Het bestellen van bier was ooit een eenvoudige taak, je bestelde een biertje en kreeg een lekker koud pilsje. Tegenwoordig kom je er niet meer zo eenvoudig mee weg. Het bierlandschap is een stuk complexer geworden en het is dan ook niet raar dat sommigen door de bomen het bos niet meer zien. Het boek ‘Dit is een Boek over Bier’ tracht de lezer door dit woud van verschillende bieren en brouwerijen te gidsen, en wat ons betreft met succes! Raymond van der Laan van bierblog Bieraficionado is al sinds de jaren tachtig op bierontdekkingsreis en deelt zijn ontdekkingen graag met het publiek. Dit doet hij in onder meer de Volkskrant Magazine en nu dus in dit boek. Ook gelooft hij dat bier voor iedereen is en dat iemand die beweert geen bier te lusten simpelweg het juiste bier nog niet tegen het lijf gelopen is. Dit boek draagt bij aan de zoektocht om het juiste bier te vinden, zo wordt er vrij diep ingegaan op de verschillende stijlen en de daarbij behorende smaken.

Allereerst neemt Raymond de lezer mee op reis langs het brouwproces en vertelt over de belangrijkste ingrediënten van bier en wat hun rol tijdens het brouwproces is. Ook wordt het bierbrouwersjargon, wat voor de leek vaak geheimtaal lijkt, nader verklaart. Of het nou de IBU (graadmeter voor bitterheid), EBC (kleurindicatie) of Plato (eenheid om de dichtheid van bier aan te geven) betreft, de betekenis van deze en vele ander termen zijn terug te vinden in dit boek. Na het eerste gedeelte van het boek, dat vooral over bier an sich en het brouwproces gaat, worden er tweeëntwintig en een beetje verschillende bierstijlen beschreven. Van alt tot witbier en alles wat hiertussen in hangt. In het hoofdstuk dat over barley wine gaat kom je een oude bekende tegen, onze Struis heeft namelijk een mooi plekje in dit boek weten te veroveren!

Tot slot is in het derde en laatste gedeelte ruimte vrijgemaakt om Trappistenbier en de elf brouwerijen die Trappistenbier brouwen te beschrijven. Zo zegt de term ‘Trappist’ niks over het soort bier, maar enkel over de herkomst. Namelijk: binnen de muren of in de nabijheid van een trappistenabdij. Er zijn elf brouwerijen die het Authentic Trappist Product (ATP) keurmerk dragen en enkel het bier van deze brouwerijen mag de naam Trappist dragen. Met het verhaal van deze elf brouwerijen wordt dit prima leesbare boekwerk afgesloten. Al met al is ‘Dit is een Boek over Bier’ uitstekend leesvoer voor de zomer die je tevens van veel bierinspiratie voorziet! Het is geschikt voor zowel de ‘beginnende’ bierliefhebber die zich wil verdiepen in de heerlijke wereld van bier als voor de doorgewinterde bierdrinker die nieuwe bieren en brouwerijen wil leren kennen. Meer bier-literatuur nodig om de zomer door te komen? Onlangs hebben we al een ander bier-gerelateerd boek voor je gerecenseerd, namelijk: Bier in Nederland van Marco Daane.

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkeling van bier in het algemeen en dat van ons in het bijzonder? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze digitale flessenpost.

Dit is een Boek over Bier van Raymond van der Laanbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *