Baas van de bottellijn van Brouwerij 't IJ

Dit is Don

Baas van de bottellijn van Brouwerij 't IJ

Dit is Don, de baas van de bottellijn. Wat ie doet? Zelf is ie er vrij kort over: “De brouwers brouwen het bier. Alles daarna, daar zorg ik voor.” Don kwam een paar jaar geleden binnen, op het moment dat we het grootste deel van ons bier nog zelf weg tapten in ons proeflokaal. Langzaamaan ging er steeds meer de flessen en de fusten in. Er was iemand nodig om dat allemaal in goede banen te leiden. Don, op z’n Amsterdams: “Die kans heb ik gegrepen.”

Grote man
Tegenwoordig is Don dus hoofdverantwoordelijk voor het afvullen van ons bier. “Ik zorg dat het gebeurt, hoe het gebeurt, door wie het gebeurt.” Hij is aanspreekpunt, troubleshooter, roostermaker. Hij zet de lijnen uit maar loopt ook de gaten dicht.

Zelfs De Don, zoals ie op de werkvloer ook wel genoemd wordt, maakt weleens een foutje. Maar dan lost ie het ook zelf weer op. Zoals die keer dat hij de houdbaarheidsdatum niet goed op de labels printte en het bier nog maar een maandje houdbaar leek. “De ergste fok-up die ik ooit heb gemaakt”, noemt ie dat. Het leverde pallets vol dozen onverkoopbaar bier op. Die labels moesten dus van de flessen geweekt worden. Klusje waar Don eigenhandig een paar weekenden mee bezig was. “Ik heb nog steeds weleens flashbacks ouwe, net of het Vietnam is.”

Emotioneel
De leuke kanten? “Ik ken iedereen al jaren en je kent gewoon iedereen bij naam.” Sommigen worden zelfs vrienden, fluistert ie en schrikt dan een beetje van z’n eigen emoties: “Tering wat een naar zoetsappig gedoe dit.”

Het is natuurlijk ook leuk dat je bij ons met bier werkt. “Het is geen melk ofzo”, aldus Don. Zelf houd ie namelijk ook wel van een goed glas bier. Je zou ‘m dan ook zomaar kunnen tegenkomen in ons proeflokaal of een van de cafés in Amsterdam-Oost. Geen grote mond opzetten, want dan lult ie je onder de tafel.

Dit is Donbrouwerijhetij
2

2 reacties op "Dit is Don"

  1. don legend

  2. Hoi Don ,
    Wat een leuke bio. Vooral het emotionele aspect van je vaan vind in erg interessant. Iedereen maakt wel eens foutjes, niks om je voor te schamen! Het lijkt me leuk om je beter te leren kennen, wie is nou echt die grote man?
    Liefs, Sonja

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *