café craft beer Jordaan Amsterdam

Café Papeneiland

image-2016-11-04

Opeens was het zomaar in het nieuws, het café dat al honderden jaren op de hoek van de Brouwersgracht en de Prinsengracht staat. Bill Clinton was in 2011 even koffie wezen doen in café Papeneiland. Daar had hij een stuk appeltaart bij besteld.

Dat klinkt niet heel uitzonderlijk allemaal maar Clinton typeerde het achteraf in een dankbrief aan het café als een van “de beste ervaringen die hij recentelijk had gehad”. De appeltaart vond hij zo lekker dat hij er een hele taart bij bestelde om mee te nemen. Dat is nu al voer voor mythevorming. “Er staan hier gidsen te vertellen dat Clinton twaalf appeltaarten mee nam”, zegt eigenaar Tiel Netel met onvervalste Jordanese tongval.

Tiel Netel is de zoon van Tiel Netel senior en Henny Netel Hegeraat, het stel dat het historische café in 1966 overnam. Sinds die overname wordt het café in het pand uit 1641 als een hecht familiebedrijf gerund. “M’n zoon werkt hier, die zit buiten.” Wijzend op de barman van dienst. “Dat is een neef van me. Een ander neeffie van me werkt hier ook. M’n meisje, ook. Een andere neef, zoon van de zus van m’n moeder.”

De Netels en verwanten runnen Papeneiland als het soort Jordanese café waar er steeds minder van zijn. Het is bijvoorbeeld een van die weinige plekken waar je nog gekookte eitjes op de bar ziet staan. Ze schenken er uiteraard Hollands gedestilleerd. En vaasjes voor ernaast.

Aan het assortiment speciaalbier wordt al bijna net zo weinig veranderd als aan het stokoude interieur van oud hout en Delfts blauw. Dat is mooi, want dat bier komt van ons. “Ik schenk al Brouwerij ’t IJ bier sinds de tijd dat jullie alleen nog maar flesjes hadden”, zegt Netel. Vooral zijn buitenlandse gasten vragen vaak naar lokaal gebrouwen bier. “Ik zou ze in principe alles voor kunnen zetten, maar dit is gewoon goed bier.”

Café Papeneiland Amsterdam

Café Papeneilandbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *