We zijn uiteraard constant op zoek naar inspiratie en dat vraagt om het nodige zorgvuldig proeven. Hier delen we af en toe wat ons tijdens die zoektochten in smaak in positieve zin opvalt.
Omdat het (bijna) meivakantie is, haalde een van onze brouwers hele goede herinneringen op aan een proefsessie, voor de caravan, op een aangename lentedag in België. Het zal ongetwijfeld iets met de omstandigheden te maken hebben gehad, maar de Saison 1858 beviel meteen ontzettend goed. “Heerlijk frisse citrus, koriander en hop springen uit je glas!”. Dit bier van Brasserie du Bocq is volgens onze brouwprofessional, zoals een goede saison van origine betaamt dan ook een “fantastisch bier om lekker in het zonnetje te drinken”.
Geen toeval natuurlijk want saisons zijn van oudsher bedoeld om “lekker in het zonnetje te drinken”. De stijl ontstond op het Waalse platteland, waar boeren in de koelere maanden bier brouwden voor de seizoenswerkers, de “saisonniers”, van de warmere maanden. Het bier had zo’n laag alcoholpercentage (waarschijnlijk 3 tot 3.5 procent) dat die “saisonniers” er rustig een paar liter van mochten drinken tijdens een werkdag.
Als gevolg van de functie (verfrissing) en de productie (door boeren) is de definitie van de saison als stijl behoorlijk losjes. De Waalse boeren brouwden ieder op hun eigen manier met wat er voor handen was. Die flexibele aanpak leeft voort in de manier waarop de moderne brouwers de saison benaderen. Uitgangspunt is daarbij tegenwoordig vaak de Saison Dupont. Dat betekent een bijzonder droog, fruitig en licht hoppig bier dat een tikje troebel maar licht van kleur is. Maar verder wordt er sinds de (ooit bijna verdwenen) stijl aan een heugelijke comeback bezig is naar hartenlust geëxperimenteerd met verschillende alcoholpercentages, kruiden en wat dies meer.
De hier getipte Saison 1858 komt niet voort uit die revival. Veel mensen kennen Brasserie du Bocq vooral van hun Deugniet en Blanche de Namur, maar het is oorspronkelijk een typische saisonbrouwerij. De eerste bierproductie vloeide hier op schoolvoorbeeld-achtige wijze voort uit de agrarische praktijk van Wallonië. Landbouwer Martin Belot begon in de winter van 1858 bier te brouwen voor de mensen die de volgende zomer op z’n velden aan de slag zouden gaan.
De familie Belot brouwde vervolgens steeds maar meer en noemde hun steeds serieuzere brouwerij naar een naburig riviertje, de Bocq. De toenemende ervaring leverde steeds betere bieren op en dat resulteerde steeds vaker in (internationale) prijzen. Een van die bieren die internationale erkenning oogstte was natuurlijk die Saison 1858, die in 2013 op de World Beer Awards goed was voor een gouden medaille in de categorie “De garde/Saison”.
Proeven dus. Minpuntje: hij is in Nederland niet overal verkrijgbaar. Pluspuntje: weer een ideale reden om zuidelijk af te zakken en je tentje ergens in België op te zetten. Want daar schijnt ie dus extra goed te smaken. Blijf je in Amsterdam, dan zijn wij gewoon elke dag van twee tot acht open om je van lekker bier te voorzien.
Fijne vakantie en/of tot snel.