Dochter van de Korenaar brewery

Op de Amsterdam Beerfair moet je ook zeker even bij deze collega langs.

Komend weekend vult het voormalige Marineterrein zich met brouwers, muzikanten en bierdrinkers. De Amsterdam Beerfair heeft een groot aantal vooraanstaande lokale en internationale brouwerijen gerekruteerd voor die drie dagen. Er zijn wereldbekende merken als Anchor, BrewDog en Weihenstaphan, maar er zijn ook een aantal bij het grote publiek minder bekende vakbroeders aanwezig. Wij breken hier graag een lans voor een brouwerij in die laatste categorie: De Dochter van de Korenaar. Net als de andere aanwezige deelnemers een uitstekende brouwerij, maar in Amsterdam niet altijd zo makkelijk te vinden. Tijd voor een kennismaking.

Liefhebbers weten dat De Dochter van de Korenaar al bijna tien jaar lang op prijzenswaardige wijze aan de weg timmert. Ronald Mengerink leerde zichzelf als tiener in het pre-Youtube-tutorial-tijdperk al brouwen en runde halverwege de jaren tachtig twee jaar zijn brouwerij De Noorderzon. Die ging door een aantal tegenslagen alweer ter ziele in 1985, het jaar waarin Brouwerij ‘t IJ van start ging. Zo lang is Ronald dus al bezig, maar het duurde daarna meer dan twee decennia voor hij samen met zijn vrouw Monique de Baat in het Belgische Baarle Hertog zijn huidige brouwerij opende.

Baarle Hertog heeft een merkwaardige status. Van 26 delen van de Belgische gemeente liggen er 22 in het Nederlandse Noord-Brabant. Het is een stukje België in Nederland en bij De Dochter van de Korenaar combineren ze dan ook het beste van twee werelden. Enerzijds is er de eigenwijze, toch wel Nederlandse neiging om niet te puristisch aan bierstijlen vast te houden, om een beetje buiten de conventionele lijntjes te kleuren. Anderzijds is er de torenhoge kwaliteitsstandaard die maakt dat Belgisch bier wereldwijd al zo lang zo hoog aangeschreven staat. Het maakt dat er tot ver buiten de grenzen van de Lage Landen reikhalzend wordt uitgekeken naar de bieren die deze familiebrouwerij uitbrengt. En dat ze geregeld prijzen binnen slepen.

Dochter van de Korenaar brouwerij

De Dochter van de Korenaar presteert het elke keer weer bieren te presenteren die zowel iets experimenteels als iets chics hebben. Dat laatste zal deels met die Franse namen te maken hebben (Belle Fleur, Crime Passionelle, etc.). De karakteristieke labels, die zowel zowel elegantie als ambachtelijkheid uit stralen, helpen ook.

Ronald Mengerink is een brouwer die van vele markten thuis is en dus valt er bij zijn stand op de Amsterdam Beerfair ook lekker divers te kiezen. De Beau Monde, een saison met sinaasappel, om je eerste dorst mee weg te werken, bijvoorbeeld. Of de wat bekendere I.P.A.’s, Belle Fleur en Crime Passionelle. In een avontuurlijke bui? De Charbon is een stout met vanille en rookmout, l’Enfant Terrible een lang op wijnvaten gerijpt, complex, lekker funky, zuur bier.

Vind je dat allemaal veel te spannend? Kom dan gewoon terug naar het honk. Wij staan er ook gewoon.

Prettig weekend.

Op de Amsterdam Beerfair moet je ook zeker even bij deze collega langs.brouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *