Fontey wheat beer Brouwerij 't IJ

Nieuw bier: Fonteyn Wit

Fontey witbier Brouwerij 't IJ

De zon breekt weer geregeld door de Hollandse wolken. Het maakt niet uit of de resulterende zonnestralen het vervolgens kort of wat langer uithouden, op de Amsterdamse terrassen is het witbier dan niet aan te slepen. Een van de grootverbruikers is wat dat betreft café Fonteyn. Weinig terrassen op de Nieuwmarkt vangen rond het eind van de middag meer zon dan deze prominente hoek van het plein. En dus zit het toch vrij ruime terras bij afwezigheid van bewolking rond die tijd altijd goed vol. Een aantal van onze bieren vindt er dan bijzonder gretig aftrek en dus brouwden we speciaal voor dat dankbare publiek een keer een limited edition op naam: Fonteyn Wit.

Het is een bier geworden dat op een zonnig terras bijzonder goed tot z’n recht komt. We gebruikten 50% tarwe voor die frisse zachtheid van een typisch witbier. Maar dit heeft ook het zoetige van een licht blondje. Dat maakt het tot een aangename doordrinker. Bescheiden hoeveelheden Ahtanum, Amarillo, Mandarina Bavaria en Motueka hops zorgen voor een subtiele maar interessante bitterheid. Het alcoholpercentage van 5.8% maakt dat je rustig kunt blijven zitten voor glas nummer zoveel nadat de zon ondergaat en Fonteyns karakteristieke oranje-groen gestreepte luifels uitgaan.

We brouwden een kleine 2000 liter van dit zomerse witbier. De ene helft ging naar Fonteyn, de andere helft tappen we zelf in ons proeflokaal. Weet je waar je terecht kunt als de zon weer doorbreekt.

Nieuw bier: Fonteyn WitDaisy Altelaar
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.