Café Westerdok speciaalbier Amsterdam

Café Westerdok: vrijhaven aan het IJ

Het aantal cafés dat IJbier schenkt, blijft (tot onze grote vreugde) maar groeien. Ondertussen is er een enorm divers aanbod van cafés die ons bier schenken. Sommige zijn net aangehaakt (welkom!), anderen schenken het al jaren. Voor deze editie van onze serie daarover een impressie van een eigenzinnig hoekje aan het IJ.

Café Westerdok speciaalbier Amsterdam

Heel vroeger was dit een café aan de haven. Sinds de komst van de nieuwbouw op het Westerdok herinnert nog maar weinig aan de tijd van intensieve zeevaart vlak naast het huidige station. Maar al sinds eind 19e eeuw, toen het IJ nog de Zuiderzee was, staat er een kroeg. Die heet tegenwoordig dus Café Westerdok en je proeft de zee er nog steeds een beetje.

Toen Steve Bramwell en Adelina Landman het in 2006 overnamen probeerden ze met het interieur ook het zeemansgevoel grotendeels intact te houden. Maar niet alles kon blijven. “Aan elke haak hing wel wat”, zegt Steve. Ze vonden onder andere zeeschildpadden, wat Afrikaanse trommels, een zak kogels, een luipaardvel en een klok met de kogelgaten er nog in. “Dit was een ruig buurtje hoor.” Met de komst van het Westelijk Havengebied werden de zeelieden vervangen door krakers die met de nieuwbouw ook weer verdwenen. De locatie, schuin tegenover pier het Stenen Hoofd, lijkt nog steeds verder buiten de stad te liggen dan het in werkelijkheid doet.

Steve en Adelina stichten op dit hoekje aan het IJ hun eigen vrijhaven. De contracten met de grote pilsbrouwers werden al snel ontevreden verbroken. Steve installeerde wat extra koelkasten en vulde ze met wat hij zelf het lekkerst vond. Dat betekent veel Belgische klassiekers, onder andere, waarvan er veel afkomstig zijn uit de abdijen en Trappistenkloosters. En er kwamen meer taps bij. “Wat moet je met al dat bier?”, vroegen de buurtbewoners. Maar ondertussen zijn het niet langer alleen de toeristische liefhebbers die voor het speciale bier naar Westerdok komen. “De tijden zijn veranderd”, vat Steve de evolutie van de Nederlandse bierdrinker samen.

Van de evolutie van de Nederlandse brouwwereld is Steve niet erg onder de indruk. In zijn café geen funky labels van brouwers die hun recepten naar een brouwerij elders sturen om het daar te laten brouwen en het vervolgens bij hem als Amsterdams speciaalbier proberen te slijten. “Je bent een brouwer als je bier brouwt. Laat je bier door anderen brouwen, dan ben je dat niet.” Dat soort brouwsels komen Westerdok niet in. “Noem mij maar een purist”.

Bar Café Westerdok Amsterdam

Steve kende Brouwerij ’t IJ oprichter Kaspar en omdat die gewoon in zijn eigen brouwerij brouwde, schenkt hij ons bier al jaren. Naar steeds grotere tevredenheid zelfs: “Ik moet zeggen dat de kwaliteit erg vooruit is gegaan.” Vandaag de dag staat er dus een hele rij flessen met verschillende struisvogellabels in de koelkasten van Westerdok. Onze I.P.A. en Flink hebben momenteel een plekje op tap.

Het bier dat uit die taps stroomt wisselt regelmatig. En zo kan je er op dit moment ook terecht voor een vers getapt glas Tank 7, die stevige Amerikaanse saison. Of een Chimay Blauw, die uit het vat gepompt verrassend sprankelend smaakt. Om er maar een paar te noemen. Gewoon zin in een verfrissend pilsje? De Tsjechische Budweiser Budvar doet dienst als de vervanger van de verdreven Amsterdamse merken.

Al met al doet café Westerdok het concept van een dok als plek om rustig in de luwte aan te meren eer aan. Het is een veilig haventje voor iedereen die op zoek is naar bier dat goed in elkaar zit. Vanaf Amsterdam Centraal is het een klein kwartiertje wandelen. Vanuit de westelijke grachtengordel glip je zo onder het spoor door en zit je op een nog steeds lichtelijk industrieel hoekje waar de pontjes en vrachtschepen over ‘t IJ glijden.

Op maandag zijn ze gesloten. Dan vergaderen er bijvoorbeeld kleine VVE’s uit de buurt. “Ik geef ze de sleutel en dan noteren ze zelf wat ze hebben gedronken”. De rest van de week staan Steve en Adelina er gewoon zelf. Dat is goed nieuws want het betekent een hartelijke ontvangst en aanbevelingen van mensen die weten waar ze het over hebben.

Café Westerdok: vrijhaven aan het IJbrouwerijhetij
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *