Bar Joost Amsterdam

Bar Joost vindt Amsterdamse gezelligheid gewoon opnieuw uit

Bar Joost Amsterdam

Een jaar of drie geleden stapte Bas onze brouwerij binnen om te vragen waarom hij ons bier zou moeten verkopen in zijn café. Dat café had hij net gekocht, een beetje per ongeluk eigenlijk. Het café heette eerst Gabbers. Het was zo’n café dat door de rolluiken permanent gesloten leek maar waar zich toch altijd een klein plukje mensen bleek te verschuilen. Een van die vaste gasten was de nieuwe onderbuurvrouw van Bas en hij ging, net nieuw in de Indische Buurt, met haar bier drinken. Toen hij heel veel later beschonken thuis kwam zei hij tegen zijn vriendin: “Ik denk dat ik een café heb gekocht.”

De 70-jarige eigenaresse van Gabbers belde Bas de volgende ochtend wakker om de deal met een kopje koffie door te spreken. Maar Bas had geen geld. Geen probleem, gespreide betaling betekende uiteindelijk het lang gehoopte einde van haar leven achter de bar en het begin van Bar Joost.

Crash course
“En toen kregen we een soort crash course bareigenaar zijn, soms best lastig maar ook heel leuk”, vertelt Bas, waarvan half Amsterdam-Oost nu denkt dat ie Joost heet. In een paar weken vertimmerden hij en zijn vriendin Barbara het bruine café tot een lichtere bar, waar ze het eerste jaar bijna constant waren. “Dat gaf niet, want thuis hadden we geen meubels meer. De bank, de tafel, de lampen, het stond allemaal hier.”

Bas had nog nooit bier getapt, laat staan dat hij er verstand van had. “Je moet Oedipus bellen”, zei de bovenbuurjongen, “daar zit een maatje van me en dat is wel lachen.” De jongens van Oedipus adviseerden de jongens van Two Chefs Brewing te bellen en die vonden weer dat Bar Joost ook wel bier van Butcher’s Tears kon gebruiken.

Amsterdams bier
“Het is nooit een bewuste keuze geweest, geen concept vanaf het begin maar we werden gewoon steeds enthousiaster.” Voor ze het wisten waren ze bij Bar Joost gespecialiseerd in Amsterdams bier. De brouwers van Bruut presenteren hun bieren er al vanaf het begin en steeds meer lokale brouwerijen hebben Joost ontdekt als de ideale locatie om een nieuw bier te lanceren.

Maar mensen die naar Bar Joost komen, doen dat in eerste instantie niet eens voor dat goede glas lokaal bier, dat ze uiteindelijk wel degelijk drinken. Peter van der Arend, eigenaar van een paar van Amsterdams meest vermaarde biercafés, komt zich wekelijks vergapen aan die speciaalbierdrinkers die eerder voor de sfeer naar Bar Joost lijken te komen.

Plaatjes draaien
Die mensen komen waarschijnlijk ook voor de manier waarop Joost Amsterdamse gezelligheid steeds weer aan het heruitvinden is. Op vrijdagmiddag delen ze gratis gehaktballen van de slager aan de overkant uit, er staan eitjes op de bar en in de winter staat daar ook een platenspeler, waarmee klanten vaak gewoon zelf de muziekkeuze bepalen als de barman even te druk is met bier.

“Doe vooral wel je benen op de bank in plaats van dat je ze weg haalt als de barman naar buiten komt”, zegt Bas en vat het gevoel van Joost daarmee prima samen. Ons eigen onaangepaste personeel komt er dan ook graag. De mensen van de bottellijn, kantoor en de bar, ze zitten er allemaal. Niet in de laatste plaats omdat – en we weten niet of we dit wel moeten verklappen – het helemaal niet zo ver bij ons vandaan is.

 

Bar Joost
Molukkenstraat 33, Amsterdam
www.joost-amsterdam.nl

Bar Joost Amsterdam

Bar Joost vindt Amsterdamse gezelligheid gewoon opnieuw uitDaisy Altelaar
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *