Nummer 79 | Passionfruit sour

We brouwen alweer meer dan drie decennia bier, bijna vier zelfs. In die periode hebben we van alles gebrouwen. Altijd uit interesse naar wat je met de combinatie van mout, hop, gist en andere ingrediënten allemaal kan doen. Dat leverde tientallen lekkere bieren op, bijna tachtig zelfs. Niet al die bieren kristalliseerden uit tot de klassiekers die je van ons kent. Maar ze maakten ons wel allemaal beter als brouwers. We zijn nog even nieuwsgierig als 37 jaar geleden, maar kunnen brouwtechnisch inmiddels veel meer. Om die combinatie wat beter onder het voetlicht te brengen lanceerden we een tijdje terug een nieuwe serie: speciale nummers. 

Een lijn van bieren waarin onze brouwers de ruimte krijgen om met uitgesproken recepten hun persoonlijke stempel op dat typische profiel van ‘t IJ te drukken.

Voor bier nummer 79 was de beurt aan Tjalling Landman, ons hoofd productie. Hij dook laatst al voor ons in de wondere wereld van het kriekenbier. Dat vrolijke Vlaamse avontuur leverde ons uiteindelijk de Cherry Sour op.

tjalling.jpg

Een zowel friszuur als fruitig bier dat, zeker met de zomer voor de deur, naar meer smaakte. Zoals de naam al suggereert draait het in de Passionfruit Sour dus ook weer om de  beproefde combi van fruit en een verfrissende zuurgraad. Tjalling besloot wel iets anders te werk te gaan om dat effect te realiseren. “De Cherry Sour is echt klassiek Belgische stijl”, legt hij uit. “Hij is lekker zuur én je proeft de gist er vrij sterk in terug.” In de Passionfruit Sour is de gist veel minder prominent aanwezig. Hij is, zoals brouwers dan zeggen, ‘heel clean in z’n zuurte’. Die is dan ook anders tot stand gekomen dan veel van de bekende Belgische zure bieren. “Niet met gekke bacteriën of gisten”, aldus Tjalling. “We hebben citroenzuur toegevoegd tijdens het koken. Dat resulteert in dat frisse aangename zuurtje.” Het fruit zelf doet daar ook nog een schepje bovenop. “Er is tijdens het vergisten een goeie bulk passievrucht ingegaan dus suikers uit dat fruit zijn ook nog vergist.” De tropische smaak van de vruchten is daarbij gelukkig fier overeind gebleven. “Je proeft de passievrucht zelf heel sterk terug”, noteert Tjalling tevreden. “Die smaak is natuurlijk superaromatisch.” Om dat aroma ruim baan te geven deed hij een keertje zuinig met de hop. “Hij is daardoor nauwelijks bitter. Veel minder bitter dan veel andere bieren die we maken, zodat de focus écht ligt op fruit én aangenaam zuur.“ 

Het is al met al een uitzonderlijk bier binnen onze uitdijende catalogus. We hebben het dan ook trots meegenomen naar Californië toen we werden uitgenodigd voor het festival van onze Amerikaanse collega’s van Firestone Walker. Tjalling, die bij ons toch wel wat gewend is, was onder de indruk van de daar aanwezige brouwers. “Het niveau was duidelijk heel hoog.” Goede indicatie dus dat de Passionfruit Sour er tijdens zijn sneak peak bijzonder goed werd ontvangen. “Mensen werden er erg enthousiast van en kwamen er voor terug, soms wel tot drie keer toe.” Waar dat aan ligt? “Tja, hij is frís, hij is fruitig, hij is licht. Perfect voor in de zomer. Dus dat ging wel goed onder de Californische zon.”

Maar uiteindelijk is de Passionfruit Sour natuurlijk gebrouwen met het oog op een mooie Hollandse zomer. In onze proeflokalen en select aantal winkels en cafés kun je daar alvast op voorsorteren. Kom ‘m halen en verfris jezelf.

Nummer 79 | Passionfruit sourpeter
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *