New England IPA Amsterdam

Nieuw (festival)bier: New England IPA

New England IPA Amsterdam

Geen enkele stijl groeide vooralsnog zo snel van spannende oude stijl naar een zo breed geliefd bier als IPA. De bierwereld wachtte een tijd vol spanning af wat de volgende biersoort zou zijn die door een groter publiek omarmd zou worden. Net nu die hoop grotendeels vervlogen leek, is ie er dan toch. En het is een.. IPA. De New England IPA, om precies te zijn. Tenminste, dat denken ze in Amerika en daar kunnen ze het weten want daar stuwden ze zulk bier al eerder tot grote hoogte.

Het is niet de overtreffende trap die je als volgende stap in de evolutie van hoppig bier misschien zou verwachten. De New England IPA is niet zo straf bitter als je van Amerikaanse IPA´s gewend bent. Er gaat wel weer lekker veel hop in. Maar die dient vooral een grote mate van fruitig- en bloemigheid.

Homeland-festival-collab
Samen met Erik van Homeland, brouwden wij in het kader van het Amsterdam Beer Festival ook maar eens zo´n New England IPA. In Amerika zijn die vaak enorm troebel, tot op het donkergele af. Door ons festivalbier zelf kan je nog wel wat licht zien schijnen maar aan de volle bloemige hopsmaak voldoet deze IPA (6.4%) zonder meer.

In tegenstelling tot wat we gewoonlijk doen bij het brouwen van een IPA, voegden we alleen tegen het einde van de kook hop toe. Alleen varianten van het fruitige, tropische soort: Citra, Mosaic en Nelson Sauvin. Voor een subtiel, tropisch laagje extra ging er na de vergisting nog een dryhop met Enigma overheen.

Proeven
Benieuwd of de New England wat jou betreft de toekomst heeft? Kom dan op 8, 9 of 10 september naar het Amsterdam Beer Festival. Kan je ook meteen allemaal andere mooie bieren proeven en leuke brouwers ontmoeten. Voor wie er niet bij kan zijn: wij hebben ons festivalbier alvast op de taps van ons proeflokaal aangesloten.

 

Nieuw (festival)bier: New England IPAbrouwerijhetij
1

1 comments on "Nieuw (festival)bier: New England IPA"

  1. Heerlijk biertje, jammer dat het alweer op is… Zeker voor herhaling vatbaar, mag van mij ook standaard in het assortiment opgenomen worden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *