Hopbellen lekker voor bier

Biologisch bier

We brouwden heel lang al onze bieren met uitsluitend biologische ingrediënten. Om praktische redenen brouwen we tegenwoordig niet al onze bieren meer op die manier. Belangrijkste oorzaak schuilt in de productie en het transport van de hop.

Hop, een van de basisingrediënten van bier, is een plant die vatbaar is voor allerlei ziektes en daardoor moeilijk biologisch te verbouwen. Met name voor de bittere hopsoorten vormt dit een groot probleem. Als gevolg wordt er erg weinig biologische bittere hop verbouwd.

Dat beperkt de keuze qua hop enorm en betekent dat we niet zouden kunnen brouwen met een aantal hele mooie hopsoorten.

Het enige alternatief is hop van heel ver halen. In Nieuw-Zeeland is door de afwezigheid van de gewraakte plantenziektes bijvoorbeeld wel veel biologische hop verkrijgbaar.

Omdat het transport vanuit landen als Nieuw-Zeeland ook geen hele duurzame optie vormt, kozen we ervoor om een aantal van onze bieren voortaan met niet-biologische hopsoorten te brouwen. Onder andere IJwit, Paasij, IJbok, I.P.A. en IJndejaars vallen daardoor tegenwoordig buiten ons biologische assortiment. Natte, Zatte, Columbus en Struis zijn wel nog altijd volledig biologisch.

Verse hop

Hopbellen lekker voor bier

Biologisch bierDaisy Altelaar
2

2 reacties op "Biologisch bier"

 1. Bernard korten on

  Hallo.. ik heb 2ha biologische wintergerst
  Van het ras cassiopee..
  Hebt u daar misschien interesse in

  Gr bernard korten
  Pesse Drenthe

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.