Bokbier met stamppot uit Amsterdam

Pompoen met Speck: stamppot voor naast je bokbier

Bokbier met stamppot uit Amsterdam

Het brouwen gaat bij ons tegenwoordig letterlijk dag en nacht door en dus maken onze brouwers, bottelaars en bezorgers lange dagen. Na zo’n intensieve dag of voorafgaand aan een lange nacht kunnen ze wel wat stevig voedsel gebruiken. Gelukkig zit Pompoen met Speck vlak om de hoek van de brouwerij waar we constant doordraaien. Je hoort het al een beetje aan de naam: bij Pompoen met Speck maken ze stevig maar gezond Hollands voedsel.

Groenteboerenfamilie
Marco Dodeman is de drijvende kracht achter dit verscholen cateringbedrijf. Marco is zo iemand die nog net niet letterlijk groene vingers heeft van alle groente die er in de loop der jaren doorheen zijn gegaan. “Ik kom uit een echte groenteboerenfamilie”, legt ie uit, “toen ik vijf, zes jaar oud was ging ik al met m’n oom mee groente uitzoeken.” Hij werkte aanvankelijk als groenteboer maar ontdekte dat hij liever in de keuken stond. Toen hij eenmaal professioneel in de keuken stond, jeukten zijn handen om die mooie Hollandse groenten op eigen wijze onder de aandacht brengen.

Inmiddels maakt hij op een industrieel hoekje in Amsterdam-Oost al een paar jaar solide Hollandse stamppotten en stevige soepen. Dat gaat prima want ‘mensen eten het hele jaar stamppot tegenwoordig’, merkt Marco. “Ze zijn onmisbaar geworden.” Marco varieert vrijelijk op die klassieke vaderlandse kost. Zo kan je naast een beproefd recept als andijviestamppot ook kiezen voor een pompoenstamppot met pastinaak en mizuna, een Japanse bladgroente ‘die smaakt als rucola met een mosterdsmaakje’.

Stamppot met kipshoarma
Bij Pompoen met Speck vinden ze het verder helemaal niet gek om kipshoarma naast je stamppot te serveren maar je kan natuurlijk ook worst of spek krijgen. Een van die worsten ontwikkelden ze zelf met de Amsterdamse worstenmakers van Brandt & Levie. Die is natuurlijk van varkensvlees en er zit pompoen door maar ook hazelnoten, rode wijn en nootmuskaat. Dat laatste maakt hem lekker kruidig maar hij is vooral verrassend fris.  

Door de naam zou je het misschien niet zeggen maar naast worst of spek kun je bij Pompoen met Speck eveneens vegaburgers van champignons en pijnboompitten of boerenkool en pastinaak krijgen. Kies je voor soep dan kies je voor volle varianten met tomaat, pompoen, pastinaak of spinazie en doperwten. “Ik wil soep met een stevige body”, zegt Marco en dat past wel bij zijn fysiek en uitstraling.

Lekker bij bokbier
Het wordt langzaamaan weer van het soort weer waarin de kost van Marco het extra goed doet. Omstandigheden waarin ons bokbier het toevallig ook heel goed doet. Dus weet je al dat je voor donkerbruin herfstbier uit Amsterdam-Oost gaat, maar nog niet weet wat je ernaast moet eten, fiets dan even langs Veemarkt 112-114 of bestel met je voeten omhoog gewoon iets via Marco’s website.

Stamppot bestellen Amsterdam

Pompoen met Speck: stamppot voor naast je bokbierBrouwerij 't IJ
023

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.