Leven in de Brouwerij: Nederlands bier op televisie

De enorme toename in Nederlandse brouwerijen is al veelvuldig beschreven maar bewegend beeld van deze heugelijke trend was er nog maar weinig. Het kon dus eigenlijk niet uitblijven: een televisieprogramma over bier in Nederland.

In België hadden ze in 2009 al zoiets. In het programma Tournée Générale gidste de ene helft van het presentatie-duo de ander als ervaringsdeskundige mee door het Belgische bierlandschap.

Hollandse variant
Daarmee lag er voor AVROTROS al een template klaar om het zich snel ontwikkelende Nederlandse bierlandschap mee in beeld te brengen. Ze namen zelfs het blauwe busje waar de Belgen mee rond toerden over. De presentatoren zijn wel nieuw – en Nederlands: acteurs Kasper van Kooten en Patrick Stoof. Hetzelfde geld voor de naam van de Hollandse variant: Leven in de Brouwerij.

Van Kooten en Stoof spelen twee vrienden die besluiten bier te gaan brouwen en uitgebreid inspiratie gaan opdoen. Dat toneelstukje viel bij een aantal televisierecensenten niet in hele goede aarde maar de reacties uit de vaak toch kritische bierwereld zijn milder.

Er wordt in de biercafés natuurlijk gemopperd op inhoudelijke puntjes maar over één ding lijken de mensen die dit soort bier al jaren drinken het toch wel eens: goed dat de Nederlandse brouwers en hun bier via de beeldbuis een breed, nieuw publiek bereiken.

Proeven bij Ciel Bleu
Heb je Leven in de Brouwerij tot nu toe gemist dan is dit een zeer geschikte aflevering om eens te kijken en zelf een oordeel te vormen. Want het duo gaat in deze aflevering van hun zoektocht ‘naar de geheimen achter bijzonder Nederlands bier’ langs bij Amsterdams tweesterrenrestaurant Ciel Bleu.

Chefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman vertellen de acteurs hoe de smaak van de Ciel Bleu Imperial Stout die we samen brouwden tot stand kwam. Daar krijgen ze een speciaal voor dat bier ontwikkeld gerecht bij voorgeschoteld.

Zo leren Van Kooten en Stoof dat de juiste mix van onder andere cacao nibs, galanga en een hele lading diepdonkere mout ook ontzettend smaakvol bier kan opleveren.

Kijken dus, vanavond om 20.30 op NPO2.

O ja: de Ciel Bleu Imperial Stout is bij ons al een tijdje uitverkocht maar met een beetje geluk vind je in een vergeten hoekje van je favoriete slijterij nog een paar flessen.

Brouwerij 't IJ Imperial Stout

Leven in de Brouwerij: Nederlands bier op televisieDaisy Altelaar
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.