Columbus, Struis en IJndejaars: zo kom je de feestdagen wel door!

Het einde van het jaar zit vol kerstdiners, borrels, familiebezoekjes, nog meer diners en als klap op de vuurpijl: oud & nieuw. Waar je ook behoefte aan hebt, drukte of rust, wij presenteren: drie smakelijke manieren om de feestdagen door te komen.

De volgende drie gerechten passen perfect bij onze Columbus, Struis en IJndejaars. NIet te moeilijk, gewoon genieten.

Columbus en wild zwijngrillworst van Wild van Wild

De Columbus, ons kopergouden zwaargewicht, met lekker veel hop en lekker veel alcohol. Dankt zijn complexe en volle smaak aan de bittere hop en grote hoeveelheid mout. Een bier waar je tijdens de gure winterdagen extra van kan genieten. En dat volle, kruidige van Columbus sluit weer mooi aan bij het krachtige, zoete van wild. Smaken die beide onlosmakelijk zijn verbonden met het najaar.

Persoonlijk worden wij wild van Wild van Wild en in het specifiek toch zeker van hun wild zwijngrillworst. Niet zomaar een grillworst, maar ‘oprecht de lekkerste grillworst die wij ooit geproefd hebben’ aldus Wild van Wild. Wij zijn het hier volmondig mee eens. Bovendien is het een meer dan fraaie combinatie met onze Columbus.

Struis en Boeuf Bourguignon met gerookt spek van Brandt&Levie

Dan nu de beurt aan onze Struis. Een bier waar je niet altijd bij stilstaat, maar die je na het proeven niet snel meer vergeet. Levendig, een diep-donkere kleur en gebrouwen volgens de Engelse stijl. Met duidelijke tonen van chocolade en gedroogd fruit. Een stevig bier dat qua smaak een krachtige tegenhanger verlangt om overeind te blijven staan.

Tegenover die Engelse klassieker zien wij graag een flinke stoofschotel. Bijvoorbeeld een Boeuf Bourguignon, maar dan wél met gerookt spek van Brandt & Levie. Want dat buikspek wordt gepekeld, gedroogd, gerookt en rijpt na een tweede droging nog lekker verder. Deze combinatie gaat hard tegen hard, precies zoals we dat graag zien. En proeven.

IJndejaars en chocoladedessert van Bar Alt

Ooit deden we een beer-foodpairing bij onze vrienden van Bar Alt, een restaurant dat gerechten combineert met bier. Zij bedachten een ‘chocolate heaven met kastanje, poire william, koffie en noten’ voor onze Struis, maar eigenlijk past deze net zo goed bij onze IJndejaars.

Want de IJndejaars sluit door de mooie geuren van kruidig fruit en sinaasappelschilletjes, naadloos aan op het dessert. Het is ons pronkjuweel, dat ieder jaar toch nét iets anders smaakt. We zijn trots de donkere dagen van het jaar te mogen afsluiten met dit schitterende bier.

Is de chocolate heaven van Bar Alt iets teveel? Bewaar de IJndejaars voor de laatste gang en verras je gasten met een ander dessert van donkere chocolade, koffie of noten.

Columbus, Struis en IJndejaars: zo kom je de feestdagen wel door!peter
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *