De struisvogel van ‘t IJ

4 oktober, dierendag. Een mooi moment om eens wat meer te vertellen over de struisvogel die sinds jaar en dag op onze etiketten prijkt. De oorsprong van de struisvogel ligt in 1985, in de tijd dat Zatte en Natte hun naam kregen en er serieus nagedacht werd over promotie. Want bier heeft naast een treffende naam natuurlijk ook een goed etiket nodig.

Het oorspronkelijke logo is ontworpen door Charley Reuvers, een bevriende tekenaar van oprichter Kaspar Peterson. Dat Kaspar een enorm liefhebber van deze gigantische loopvogels was, was geen geheim. Zo liet hij de krant weten dol te zijn op struisvogels, maar op serieuzere toon voegde hij daar nog aan toe dat: ‘heel veel brouwerijen hebben een vogel in hun vignet staan. Wij dus een struisvogel.’ Mogelijk refereerde hij hiermee aan De Gekroonde Valk, de laatste onafhankelijke brouwerij die in de tweede wereldoorlog door Heineken was overgenomen en in 1949 voorgoed de deuren sloot. De Gekroonde Valk was gevestigd aan de Hoogte Kadijk, op een steenworp afstand van molen De Gooyer.

De struisvogel is dus op het beeldmerk terecht gekomen omdat Peterson simpelweg gek was op de beesten. Maar hij besefte ook dat een struisvogel eigenlijk niet veel te maken had met de brouwerij, om deze reden is naast de struisvogel tevens een molen opgenomen in het logo. Om deze reden zijn sinds 1985 molen De Gooyer, de struisvogel en het ei de drie belangrijkste symbolen voor Brouwerij ‘t IJ.

Omdat de struisvogel onlosmakelijk verbonden is met brouwerij ‘t IJ adopteren we sinds enkele jaren een van de struisvogels in Artis. Haar naam is Esasa, wat in het Zulu zo veel betekent als: ‘Leef met je kop omhoog’.

Ostrich brewery Amsterdam

De struisvogel van 't IJDaisy Altelaar
2

2 reacties op "De struisvogel van ‘t IJ"

  1. Paraic O'Gorman on

    Why is there a drop of water/beer in the ostriches mouth

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *